Katar ABD ve İsrail'in baskısı altında

img
Katar ABD ve İsrail'in baskısı altında YDH

Lübnan merkezli el-Meyadin televizyonuna konuşan bir kaynak, Katar'ın Hamas'ı müzakerelere bağlamak için ABD ve Siyonist rejimin baskısı altında olduğunu belirtti.




YDH - Önde gelen Filistinli bir kaynak, el-Meyadin televizyonuna yaptığı açıklamada, Katar Dışişleri Bakanlığı'nın Hamas ile Siyonist rejim arasındaki arabuluculuğunu değerlendirme sürecinde olduğu yönündeki açıklamayı ABD ve İsrail'in baskıları nedeniyle yaptığını kaydetti.

Kaynak, Katar'ın bir süre önce Gazze Şeridi'ndeki ateşkes görüşmeleri konusunda Hamas'a baskı yapması 'ABD ve İsrail'in şiddetli baskılarına' maruz kaldığını belirtti.

Kaynak, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdülrahman es-Sani'nin Doha'nın 'arabuluculuğunu değerlendirme' sürecinde olduğu yönündeki son açıklamasının gerçek nedeninin bu olduğunu söyledi.

Kaynağa göre Hamas, ilgili tüm taraflara 'Katar'ın arabuluculuğuna bağlı olduğunu' ve 'bunun dışında bir alternatifi kabul etmediğini' bildirdi.

Ayrıca kaynak, Washington'un Türkiye'den de müzakerelere müdahil olmasını ve Hamas'a tutumunu yumuşatması için baskı yapmasını talep ettiğini belirterek Hamas'ın Filistin dosyasında 'Ankara'nın varlığını memnuniyetle karşıladığını' ifade etti.

Bununla beraber kaynak, Türkiye'nin 'Katar'ın yerini almayacağını' da vurguladı.

Bugün erken saatlerde Katar Dışişleri Bakanlığı, ülkenin Gazze ile ilgili arabuluculuk çabalarına bağlı olduğunu, ancak şu anda bunu 'yeniden değerlendirme' aşamasında olduğunu duyurmuştu.

Hamas'ın siyasi büro başkanının basın danışmanı Tahir en-Nunu, el-Meyadin'e verdiği demeçte Siyonist rejimin 'tam bir ateşkes ve yerinden edilenlerin geri dönüşü konusunu hala reddettiğini' belirterek, dolayısıyla henüz bir anlaşmaya varılmadığını dile getirmişti.



Makaleler

Güncel