Haaretz: Refah, Hizbullah ile savaşın genişletilip genişletilmeyeceğini belirleyebilir

img
Haaretz: Refah, Hizbullah ile savaşın genişletilip genişletilmeyeceğini belirleyebilir YDH

Haaretz gazetesi, Siyonist rejimin Lübnan direnişi ile savaşı genişletmesinin Refah işgalinin başlamasıyla belli olacağı değerlendirmesini yaptı.




YDH - Siyonist rejimin Gazze'deki soykırım harekatının başlangıcıdan bu yana Lübnan direniş hareketi Hizbullah, İsrail'in Lübnan sınırındaki askeri hedeflerine ve yerleşimlerine operasyonlarını sürdürüyor.

Haaretz gazetesinde yer alan makalede, "Gerilim çok büyük ve Savunma Bakanı Yoav Gallant 'Önümüzdeki dönem belirleyici olacak' diyerek İsrail'in tüm Lübnan'a saldırabileceğini açıklarken, bölge sakinleri ateşin kendilerine de sıçrayabileceğini anlamıştı," dedi.

İsrail'le müzakerelerin başlatılması için Gazze'de ateşkes sağlanması koşulunun ortadan kaldırılması konusunda Lübnan'a baskı uygulanıyor.

Gazze'deki savaş durmayacağı gibi, İsrail'in Refah'ı gerçekten işgal etmesi halinde genişleyebilir.

Gazete, İsrail basınında Lübnan sınırındaki yerleşimcilerin yaşadığı zorluklar, tahliyenin boyutlarına yer verdi.

Aynı şekilde, İsrail'de Refah'a yönelik bir saldırıdan söz edilmesi de Lübnan'a yönelik gerçek bir tehdit oluşturmayan bir 'gözdağı kampanyası' olarak nitelendiriliyor.

Lübnan merkezli el-Ahbar gazetesine konuşan kaynaklara göre İsrail, Lübnan ve Refah'ta iki büyük çaplı savaş yürütmekte zorlanacak.

Hizbullah, İsrail ile yapılacak herhangi bir sınır anlaşmasına sadece uygulanmasına yönelik uluslararası garantileri değil, aynı zamanda Lübnan'ın yeniden inşasına yönelik bir taahhüdü de içermesini, özellikle de ülkenin Akdeniz kıyılarında doğalgaz ve petrol arama çalışmalarının yeniden başlatılmasını talep ediyor.

Hizbullah, enerji şirketleri Lübnan'daki sondaj faaliyetlerini dondurmuşken İsrail'in Kariş sahasından gaz üretmeye devam etmesine izin verilemeyeceğini de işaret ediyor.

Makalede, "Geriye kalan en büyük soru işareti, Refah'taki olası savaşın Hizbullah'ın tepkisinin kapsamını nasıl etkileyeceği ve İsrail ile Lübnan'ı ve muhtemelen tüm bölgeyi topyekûn bir savaşa sürükleme riski taşıyıp taşımayacağı," yorumu yapıldı.

Makalede, "Bu, örgütün Hamas'a İsrail ve Lübnan arasındaki çatışmayı tırmandırmaya karar verme hakkını tanıyıp tanımayacağına karar vermesi gereken özellikle karmaşık bir ikilem," denildi.



Makaleler

Güncel