İsrail sivil havacılığı tehlikeye atıyor

img
İsrail sivil havacılığı tehlikeye atıyor YDH

İsrail’in, GPS sinyallerini ‘manipüle ederek' uluslararası sivil uçuş güvenliğini tehlikeye attığı açıklandı.




YDH- İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik soykırım savaşının başlangıcından bu yana ABD merkezli Küresel Konumlandırma Sistemi (GPS) sinyallerini manipüle ederek navigasyon sistemlerini yanılttığı ve sivil havacılığı tehlikeye attığı bildirildi.

Ulusal Halk Radyosu'nun (NPR) haberine göre, uydulara yanlış konum sinyalleri gönderen GPS sahteciliği, Lübnan'dan yüzlerce mil uzaktaki uçakların, insanların ve hatta gemilerin Beyrut'un uluslararası havaalanında listelenmesine neden oldu.

GPS yanıltma eylemlerinin "roketleri ve füzeleri caydırmayı amaçlıyor ancak aynı zamanda havayolu yolcuları için riskleri arttırırken pilotları ve gemi kaptanlarını onlarca yıldır geliştirilen otomatik güvenlik sistemlerini terk etmeye zorluyor." denildi.

Austin'deki Texas Üniversitesi'nde havacılık ve uzay mühendisliği profesörü olan Todd Humphreys, kendisinin ve öğrencilerinin yanlış sinyallerin izini işgal altındaki topraklarda "İsrail ordusu tarafından işletilen belirli bir hava üssüne" kadar sürdüklerini söyledi.

Humphreys, "Sinyalleri karıştırmak ve GPS uydularıyla bağlantıları koparmak yerine, onlara yanlış sinyaller veriyorlar" diye ekledi.

Bu arada Lübnan'ın Middle East Airlines şirketinin danışmanı ve emekli bir havayolu kaptanı olan Muhammed Aziz de pilotların sahte sinyalleri gerçek sinyallerle kolayca karıştırabileceğini söyledi.

Muhammed Aziz, "Uçakta sinyalin sahte olduğuna dair bir uyarı bulunmuyor" dedi.

Aziz ayrıca, güvenilir ve doğru GPS sinyallerinin kaybolmasının pilotları, yerdeki konum noktalarını bildirmek gibi yarım asırlık uygulamalara geri dönmeye sevk ettiğini belirtti.

Daha önce İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, rejimin GPS sinyallerini bozduğunu kabul etmişti.

Lübnan ayrıca, ülkenin egemenliğini ihlal ederek navigasyon sistemlerini bozduğu gerekçesiyle İsrail'i Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne şikâyet edeceğini açıkladı.

 



Makaleler

Güncel