İsrailli öğrenci, İngiltere'de havaalanında sorguya çekildi

img
İsrailli öğrenci, İngiltere'de havaalanında sorguya çekildi YDH

İngiltere'nin Nottingham kentindeki havaalanına İsrailli öğrenci Neriya Ashwal, inişinde terörle mücadele ekibi tarafından sorgulanmak üzere gözaltına alındı.




YDH - Barselona'da okuyan İsrailli öğrenci Neriya Ashwal, geçtiğimiz hafta sonu, birkaç günlüğüne İngiltere'ye kısa bir ziyaret için Nottingham'ın dışındaki küçük East Midlands havaalanına indi.

Jerusalem Post'un aktardığı habere göre sınır kontrolündeki sorgulama sırasında Ashwal'a yakın zamanda İsrail'i ziyaret edip etmediği soruldu ve o da evet cevabını verdi.

Daha sonra terörle mücadele birimi tarafından gözaltına alınarak daha detaylı bir sorgulamaya tabi tutuldu.

Sınır kontrol memuru olağan bir dizi soru sorduktan sonra Ashwal'a yakın zamanda İsrail'i ziyaret edip etmediği soruldu.

Walla portalına konuşan Ashwal, "Evet cevabını verdim ve üç hafta önce ailemi ve arkadaşlarımı ziyaret ettiğimi söyledim. Sınır kontrol memuru telefonla birini aradı ve ellerinde yakın zamanda İsrail'i ziyaret etmiş bir İsrailli olduğunu söyledi," dedi.

Öğrenci, "Başını salladı, telefonu kapattı ve benden oturup kenarda beklememi istedi. Pasaport onda kaldı," diye ekledi.

Ashwal, şöyle devam etti: "Yaklaşık 15 dakika sonra üç üniformalı polis memuru geldi, kendi aralarında konuştular, bana doğru baktılar ve beş dakika sonra sivil giyimli iki kişi daha geldi ve beni bir sorgu odasına götürdüler. İçlerinden en kıdemli olanı bana 'Biz terörle mücadele birimindeniz. Endişelenecek bir şey yok. Gözaltına alınmadınız. Sadece kısa bir konuşma yapmak istiyoruz. İstersen gidebilirsin ama gitmeyi seçersen seni gözaltına alırız' dediler."

Kim olduğu ve nereden geldiği sorularına maruz kaldığını kaydeden Ashwall, "'Orduda mıydın' diye sormaya başladılar. Asker miydin? Onlara şeker hastası olduğumu ve savaşçı değil istihbaratçı olduğumu söyledim," ifadesini kullandı.

Öğrenci, "Devam ettiler: 'Sahada mıydın? Hayır cevabını verdim, oysa ne duymak istediklerini ve ne duymak istemediklerini zaten anlamış gibiydim. Ziyaretle ilgili sorulara devam ettiler: 'İsrail'deyken orduda herhangi bir rolünüz var mıydı?' Buna da 'hayır' yanıtını verdim," bilgisini paylaştı.

Olayın ardından Ashwall, İsrail'in şu anki Londra Büyükelçisi Tzipi Hotovely'ye bir dilekçe göndererek, yaklaşık bir ay önce Manchester havaalanında gözaltına alınan Nova mağduru Sharabi kardeşlerin de benzer bir olay yaşadıklarından söz etti.



Makaleler

Güncel