İsrail, Rusya-İran yakınlaşmasından rahatsız

img
İsrail, Rusya-İran yakınlaşmasından rahatsız YDH

Bloomberg, Rusya ve İran arasındaki ittifakın İsrail’i endişelendirdiğini belirtti.




YDH-  ABD’li yayın kuruluşu Bloomberg, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun dün Astana'da Moskova ile Tahran arasındaki askeri iş birliğini genişletme konusunda yaptığı açıklamaya dikkat çekerek, iki ülke arasındaki ittifakın İsrail’i endişelendirdiğini vurguladı.

Bloomberg’e göre Şoygu, İranlı mevkidaşı Aştiyani ile dün Astana'da yaptığı görüşmede, Rusya'nın İran'la askeri iş birliğini genişletmeye hazır olduğunu söyledi.

Bloomberg ajansı ayrıca İsrail’in, özellikle İran ile topyekun bir savaşa her zamankinden daha yakın olduğu kritik bir zamanda, Moskova ile Tahran arasındaki savunma ilişkilerinin genişlemesinden korktuğunu açıkladı.

Ajansa açıklamalarda bulunan İsrail Stratejik İşler Bakanlığı'nın eski yetkilisi Shai Har Zvi, Rusya'nın İran'a gelişmiş S-400 hava savunma sistemine ek olarak hava kuvvetlerini modernize etmek için Sukhoi Su-35 savaş uçakları tedarik etmeye hazır olduğunu söyledi.

Har Zvi ayrıca, Moskova’nın, casus uyduların fırlatılmasına yardımcı olmanın yanı sıra elektronik savaş ve istihbarat paylaşımı konusunda da İran'la birlikte çalıştığını iddia etti.

Rusya'yı “kendilerine karşı savaşan ekseni desteklediği için İsrail'in düşmanı” olarak nitelendiren Zvi şunları söyledi: “İsrail, İran ve onunla müttefik olan çeşitli silahlı gruplar arasındaki çatışmalar yoğunlaştıkça, Moskova'nın bölgede oynadığı rolün önemi artacaktır.”

İsrail Savunma Bakanlığı'nın eski yetkilisi Tümgeneral Yedek Amos Gilad da “Rusya ve İran, Ukrayna'daki savaş sayesinde birbirlerine hiç olmadığı kadar yakınlaştı” dedi.

Gilad’a göre, Rusya İran’a, askeri gücünde büyük bir sıçrayışa yol açacak çok önemli bir teknoloji sağlayabilir.

 



Makaleler

Güncel