İsrail medyası: Durum kritik, dramatik ve vahim

img
İsrail medyası: Durum kritik, dramatik ve vahim YDH

Netanyahu’nun, “Gazze'deki savaşın çözümünü kolaylaştırmak konusunda isteksiz olduğunu” söyleyen İsrail Kanal 12, durumun İsrail için iyi olmadığını belirtti.




YDH- İsrail Kanal 12'nin askeri ilişkiler yorumcusu Nir Dvori, bir anlaşmaya varılması için perde arkasında devam eden “çabalardan” bahsetti.

El-Meyadin’in bildirdiğine göre, olası bir esir takası anlaşması için devam eden müzakereleri tüm detaylarıyla ele alan İsrail Kanal 12, İsrail rejiminin içinde bulunduğu aşamayı "kritik, dramatik ve vahim" olarak nitelendirdi.

Haberde, bazı şartlara karşı çıkan Başbakan Benyamin Netanyahu'nun pozisyonu ile ülke içindeki güvenlik ve askeri kurumların tercihlerine ışık tutuldu.

İsrail kanalında askeri konularla ilgili yorumlarda bulunan Nir Dvori'ye göre, Netanyahu ile son zamanlarda konuşanlar onun tutumunu anlıyor: "Gazze'deki savaşın çözümünü kolaylaştırmak konusunda isteksiz. Bu faktör devam eden müzakerelerde çok önemli ve önemli sonuçlar doğurabilir."

Netanyahu'nun yerinden edilmiş Filistinlilerin Gazze Şeridi'nin kuzeyine dönmesine karşı çıktığını vurgulayan Dvori, bir önceki engelle birlikte bu engelin de aşılmasının önemini vurguladı.

Dvori, Netanyahu'nun bugünlerde en büyük endişesinin Lahey'deki Uluslararası Mahkeme'nin İsrailli yetkililer ve askeri yetkililer hakkında savaş suçu işledikleri gerekçesiyle muhtıra verme olasılığı olduğunu vurguladı. Bununla birlikte Netanyahu, bu davaları engellemek amacıyla ABD Başkanı Joe Biden'a heyetler gönderdi.

Dvori ayrıca, hem İsrail güvenlik bakanının hem de genelkurmay başkanının esirlerin iadesi konusunun son derece önemli olduğunu düşündüklerini ve Refah konusunun ele alınmasının daha sonraki bir aşamaya ertelenebileceğini belirtti.

Dvori, çatışmaların durdurulması, esirlerin serbest bırakılması ve Suudi Arabistan'la olası normalleşmeyi kapsayan bir anlaşmaya aracılık etme çabalarının devam ettiğini açıkladı. Gazze için ateşkes müzakerelerinde İsrail ile Mısır arasında “olumlu” bir koordinasyon olduğunu ve Hamas'ın yanıtının beklendiğini kaydetti.

Güvenlik ve askeri kurumların Netanyahu'yu bir anlaşmaya zorlamakla yükümlü olduğunu ifade eden Dvori, engelin Netanyahu'nun "kabinesinde" olduğunu vurguladı.

Dvori, Hamas'ın önümüzdeki günlerde vereceği yanıtın ardından müzakerelerin yoğunlaşmasının beklendiğini de sözlerine ekledi.



Makaleler

Güncel