Axios: İsrail, Gazze'de 'sürdürülebilir sükuneti' görüşmeye açık

img
Axios: İsrail, Gazze'de 'sürdürülebilir sükuneti' görüşmeye açık YDH

İsrail, Mısır tarafının Hamas'a yeni bir teklif sunduğunu ve Siyonist rejimin 'daha fazla önemli taviz vermeye istekli olduğunu' iddia ettiklerini aktardı.




YDH -  Axios portalına konuşan İsrailli yetkililer, Siyonist rejimin Filistin direnişiyle esir takası anlaşması konusunda sunduğu yeni öneride, esirlerin insani gerekçelerle serbest bırakılmasının ardından Gazze Şeridi'nde 'sürdürülebilir sükûnetin yeniden tesis edilmesini' görüşmeye 'istekli' olduğunu öne sürdü.

Habere göre göre bu, 7 Ekim'den bu yana İsrailli liderlerin esir takası müzakerelerinin bir parçası olarak Gazze'ye yönelik soykırım harekatının sona erdirilmesi konusunu görüşmeye hazır olduklarının ilk işareti.

Hamas son aylarda bu müzakereler sırasında savaşı sona erdirmeyi sürekli olarak önerilerinin odak noktası haline getirmişti.

Bir grup Mısırlı istihbarat yetkilisi, cuma günü İsrail'i ziyaret ederek Şin Bet, İsrail ordusu ve Mossad temsilcileriyle esir takas dosyası ve İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine dönük işgal hakkında temaslarda bulundu.

Haberde, Siyonist rejimin Kahire'ye 'daha ciddi tavizler vermeye istekli olduğunu' gösteren yeni bir teklif sunduğu kaydedildi. Hamas, cuma akşamı teklifi aldığını doğruladı ve yanıt vermeden önce inceleyeceğini duyurdu.

Axios'un İsrailli yetkililere dayandırdığı haberine göre yeni teklif, Mısır istihbarat heyeti ve İsrail'in müzakere heyeti tarafından ortaklaşa geliştirildi ve Hamas'ın bugüne kadar ortaya koyduğu pozisyonlar ile hem Siyonist rejimin hem de Mısır'ın Filistin direnişinin bir anlaşmada kabul edebileceğine inandığı potansiyel şartlar göz önünde bulunduruldu.

İsrailli yetkililer, yeni teklifin Hamas'ın tehcire zorlanan Filistinlilerin 'Gazze'nin kuzeyindeki evlerine tam olarak dönmeye istekli olmaları' ve Gazze Şeridi'ni bölen koridordaki İsrail varlığının geri çekilmesi gibi pek çok talebini karşıladığını iddia etti.

Axios'a göre teklif ayrıca, Hamas'ın elindeki esirlerin insani nedenlerle serbest bırakılmasının ardından anlaşmanın ikinci aşamasının bir parçası olarak 'sürdürülebilir bir ateşkesin tesis edilmesini görüşmeye istekli olmayı' da içeriyor.

İsrail ile Hamas arasında esirlerle ilgili müzakereler birkaç haftadır çıkmaza girmiş ve iki taraf arasındaki ciddi farklılıklar ortaya çıkmıştı.

Axios'un haberine göre son olarak İsrail savaş kabinesi, olası anlaşmanın parçası olarak serbest bırakılmasında ısrar ettiği esir sayısı konusundaki tutumunu gözden geçirmeyi tercih etti.

Başlangıçta teklif, altı haftalık ateşkes ve yaklaşık 900 Filistinli mahkumun serbest bırakılması karşılığında insani gerekçelerle 40 esirin serbest bırakılmasını öngörüyordu.

Ancak daha sonra İsrailli yetkililer, Hamas'ın elinde insani kriterlere uyan sadece 40 kadar esir olduğunu vurgulamasının ardından savaş kabinesinin bu hafta ilk kez İsrail heyetine 40'tan az esirin serbest bırakılması fikrini müzakere etme yetkisi verdiğini bildirdi.

Bununla beraber ateşkesin süresi serbest bırakılan esir sayısına göre belirlenecek ve serbest bırakılan her esir için bir günlük ateşkes tahsis edilecek.



Makaleler

Güncel