ABD'den İsrail yetkilileri hakkında yakalama kararı çıkarmayı planlayan UCM'ye tehdit

img
ABD'den İsrail yetkilileri hakkında yakalama kararı çıkarmayı planlayan UCM'ye tehdit YDH

ABD Kongresi, İsrailli üst düzey yetkililer için çıkarılacak yakalama kararlarına karşı Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne misilleme tehdidinde bulundu.




YDH - ABD'de her iki partiden Kongre üyeleri, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) İsrailli üst düzey yetkililer hakkında çıkarılması planlanan yakalama kararlarına misilleme yapılacağı tehdidinde bulunarak, bu yönde bir yasa tasarısı üzerinde çalışıldığını belirtti.

Axios'tan Barak Ravid'in haberine göre İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Başkan Joe Biden'ı yakalama kararlarını engellemek için müdahale etmeye çağırdı.

Siyonist rejim, son iki haftadır UCM'nin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi hakkında yakalama akrarı çıkarmaya hazırlandığından giderek daha fazla endişe duymaya başladı.

UCM, Gazze'de 2014 yılından bu yana işlenen savaş suçlarını soruşturuyor.

Beyaz Saray, Netanyahu'nun Biden ile yaptığı telefon görüşmesi hakkında yorum yapmayı reddetti ancak "UCM'nin bu durumda yargı yetkisi yoktur ve soruşturmasını desteklemiyoruz," dedi.

Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, pazartesi günü yaptığı açıklamada söz konusu kararları 'utanç verici' ve 'kanunsuz' olarak nitelendirdi.

Johnson, "Biden yönetimi tarafından itiraz edilmezse, UCM Amerikalı siyasi liderlere, Amerikalı diplomatlara ve Amerikalı askeri personele karşı tutuklama emri çıkarmak için benzeri görülmemiş bir güç yaratabilir ve üstlenebilir," ifadelerini kullandı.

Johnson, Biden yönetimine 'derhal ve kesin bir şekilde UCM'nin kararını çekmesini talep etmesi' ve 'bunu önlemek için mevcut her aracı kullanması' çağrısında bulundu.

Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyelerinden biri, Axios'a verdiği demeçte herhangi bir yakalama kararına yanıt vermek üzere halihazırda bir yasa tasarısı hazırlandığı bilgisini verdi.

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Michael McCaul, Senatör Tom Cotton'ın ABD ve müttefiklerini soruşturan UCM yetkililerine yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısının Temsilciler Meclisi versiyonunu beklediğini belirterek "İşin o noktaya gelmemesini umuyoruz," diye konuştu.

Temsilci Brad Sherman ise ABD'nin UCM'yi kuran Roma Statüsü'nün 'imzacısı olarak kalıp kalmayacağını düşünmesi' gerektiğini ifade etti.



Makaleler

Güncel