İsrail'den ateşkes konusunda çelişkili sinyaller

img
İsrail'den ateşkes konusunda çelişkili sinyaller YDH

İsrail devam eden müzakerelerle ilgili karışık sinyaller gönderiyor. Savaş kabinesi görüşmelere devam etme kararı alırken, bazı siyasi kaynaklar görüşmeleri Refah operasyonunu baltalamayı amaçlayan bir 'aldatmaca' olarak nitelendiriyor.




YDH- İsrail gazetesi Haaretz'e göre, Salı günü öğleden sonra bir İsrail heyeti rehine görüşmeleri için Mısır'a geldi. 

Heyet, ilgili alanlarda uzmanlaşmış bilgili alt düzey yetkililerden oluşurken, Mossad veya Şinbet başkanları şu anda heyetin bir parçası değil.

İsrail heyetinin Mısır'a gitmesi, Hamas'ın revize edilmiş bir anlaşma versiyonunu desteklediğini açıklamasının ardından gerçekleşti.

Mısır haber ajansı el-Kahire'ye göre Hamas heyeti de ABD ve Katar'dan arabulucularla birlikte Kahire'de bulunuyor.

Beyaz Saray Salı günü yaptığı açıklamada İsrail ve Hamas tarafından onaylanan anlaşma versiyonları arasındaki farklılıkları uzlaştırmak için hala potansiyel olduğuna inandığını ifade etti.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, her iki tarafın tutumlarının dikkatli bir şekilde değerlendirilmesinin ardından, kalan boşlukları daraltmalarının mümkün göründüğünü belirtti.

Haaretz'e göre, Amerika Birleşik Devletleri bu sürecin kolaylaştırılmasında azami destek sağlamaya kararlı görünüyor.

Hamas'ın açıklamasının ardından İsrail karışık mesajlar verdi

Savaş kabinesi görüşmelere devam etme kararı alıp heyete Kahire'ye gitme talimatı verirken, siyasi kaynaklar ABD'nin kolaylaştırıcılığında yürütülen müzakereleri aldatıcı ve Refah'ta devam eden askeri operasyonları baltalamaya yönelik bir girişim olarak nitelendiriyor.

Başbakan Benjamin Netanyahu Hamas'a karşı askeri baskının önemini vurgulayarak son önerinin İsrail güçlerinin Refah'a girmesini engellemeye yönelik olduğunu belirtti.

Başbakan, “savaş kabinesinin de oybirliğiyle kabul ettiği üzere, Hamas'ın önerisinin İsrail'in asgari gerekliliklerinden çok uzak olduğunu” sözlerine ekledi.

Netanyahu Kahire'ye gidecek heyete mahkumların iadesi için ilksel şartların yanı sıra “İsrail'in güvenliğinin sağlanması için hayati gereklilikler” konusunda ısrarcı olmaları talimatını verdiğini söyledi.

Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas ile başarılı bir tutuklu anlaşması yapılması halinde İsrail ordusunun Refah'taki operasyonlarının derhal durdurulacağını vurguladı.

Refah'a yaptığı ziyaret sırasında Gallant, operasyonun ancak Hamas'ın bölgeden temizlenmesi ya da ilk tutuklunun İsrail'e güvenli bir şekilde dönmesi halinde sona ereceğini ifade etti.

Gallant, mahkumların serbest bırakılmasını sağlamak için taviz vermeye hazır olduğunu iletti. Bununla birlikte, bu yolun ulaşılamaz olduğu kanıtlanırsa, operasyonun yoğunlaşacağını ve güney, orta ve kuzey bölgeleri kapsayacak şekilde tüm Şerit'e yayılacağını ileri sürdü.

Gallant, “Tutukluların serbest bırakılması için taviz vermeye hazırız, ancak bu seçenek mevcut değilse, operasyonu derinleştireceğiz; Şerit'in her yerinde, güneyde, merkezde ve kuzeyde gerçekleşecek. '' dedi.

Ulusal Birlik Partisi lideri ve savaş kabinesi üyesi Benny Gantz, partisinin askeri operasyonu derinleştirmeden önce anlaşma için tüm çabaların tüketilmesini talep ettiğini söyledi.

“Mahkumların iadesi için bir anlaşmaya varabileceğimiz her fırsatta bunu yapacağız” diyen Gantz, “Bu görev en yüksek önceliğe sahiptir. diye ekledi.

Gantz, “Kahire'ye giden heyet sadece dinleme yetkisine sahip değil, her taşın altına bakmak ve bir anlaşmaya varmak için çalışmakla yükümlüdür. Hepimiz bunun gerçekleşmesi için her gün çalışıyoruz.” dedi.

İsrailli yetkililer Salı günü Hamas'ın önerisinde bir dizi sorun olduğunu söyledi. Sorunlardan bazıları çözülebilirken ve diğerlerinde İsrail esneklik göstermeye istekliyken, diğerlerinin siyasi nedenlerle aşılması imkansız olabilir.

Müzakereleri yakından takip eden yabancı bir kaynak “Bu teklif, İsrail'in kabul etmek zorunda kalacağı bazı tavizler dışında, İsrail'in daha önce kabul ettiği ifadelere çok yakın” dedi.

Yabancı kaynak “Bu muhtemelen Hamas'ın kabul edebileceği tek plan. Netanyahu gururunu bir kenara bırakıp bu planı benimseyecek mi yoksa onu gömüp tutukluları riske mi atacak, buna karar vermek zorunda - top artık İsrail'in sahasında.”  diye ekledi.

İsrail açısından asıl mesele, Hamas'ın İsrail'in talep ettiği gibi yaşayan 33 tutukluyu serbest bırakmayı taahhüt etmemesi.

Siyasi kaynaklar Salı günü İsrail'in, önerilen anlaşmanın ilk aşaması kapsamında serbest bırakılma kriterlerini karşılayan tüm mahkumların akıbeti hakkında kesin rakamlara sahip olmadığını söyledi. Bu nedenle Hamas'a bu konuda baskı yapmak zor.

Örgütün, İsrail'in takas karşılığında serbest bırakılacak Filistinli rehinelerin kimliği konusunda veto hakkına sahip olmaması yönündeki talebi de karar alıcıları endişelendiriyor ancak Hamas'ın bu konuda uzlaşmaya varıp varmayacağı belli değil.

Bir diğer talep olan Filistinlilerin Gazze Şeridi'nin kuzeyine İsrail gözetimi olmaksızın dönmelerine izin verilmesi İsrail tarafından kabul edilmişti ancak siyasi yetkililer bugün bunun Hamas'ın kuzeye silahlı savaşçılar göndermesine ve orada yeniden askeri varlık kurmasına olanak sağlayacağı endişesini dile getirdi.