Kazakistan'da İsrail bağlantılı şirketin deposunda yangın çıktı

img
Kazakistan'da İsrail bağlantılı şirketin deposunda yangın çıktı YDH

İsrail’in Gazze halkına yönelik saldırıları sonrası, Orta Asya'daki anti-Siyonist atmosferin oldukça arttığı bir dönemde Kazakistan'da İsrail bağlantılı bir şirketin deposunda yangın çıkmasına dikkat çekildi.




YDH- ISNA’nın bildirdiğine göre, Kazakistan'da, İsrail rejimine bağlı şirketlerde çıkan yangınlar serisinin devamı olarak, Kazakistan'ın en büyük şehri olan Almatı'da Wildberries şirketinin deposunun 1 Mayıs'ta kimliği belirsiz kişilerce ateşe verildiği öğrenildi.

Yangının, online perakendeci Wildberries şirketinin kiralık depolarından birinde çıktığı bildirildi. Yerel acil durum servislerine göre, olay kısa sürede kontrol altına alındı ve binada bulunan herkes zamanında tahliye edildi, kimse zarar görmedi.

Olay sırasında bir kişinin güvenlik güçleri tarafından tutuklandığı açıklanırken, yangının çıkış nedeni olarak insan müdahalesi gösterildi.

Yerel kaynakların bildirdiğine göre, Wildberries deposunun kundaklanmasının İsrail rejiminin Gazze Şeridi'ndeki halka karşı işlediği suçları protesto etmek ve tepki göstermek amacıyla yapıldığı düşünülüyor.

2004 yılında Tatyana Bakalchuk tarafından kurulan The Wildberries Company’nin Rusya'daki en büyük online perakende şirketi olduğu bildirildi.  

Rusya'nın yanı sıra Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve İsrail rejimindeki müşterilere hizmet vermekte olan Wildberries Şirketi'nin İsrail rejimi ile yakın bağlarının olduğu ve 8 Aralık 2020'den beri işgal altındaki topraklarda satış yaptığı kaydedildi.

Wildberries web sitesinin Avrupa kısmı da İsrail rejimini faaliyet gösterdiği yerlerden biri olarak gösteriyor.

Söz konusu şirketin başkanı ve en büyük hissedarı (% 99) olan Tatyana Bakalchuk’un İsrail rejimi ile derin bağlantıları olduğu belirtildi.

Tatyana Bakalchuk'un kocası Vladislav Bakalchuk da WildBerries şirketinin kurucularından biri olup onun da aynı şekilde İsrail rejimi ile güçlü ilişkilerinin olduğu bildirildi.

Haberde, Tel Aviv'in Petah Tikva şehrinde yaşayan Vladislav'ın amcası Yona Bakalchuk’un da son 20 yıldır uluslararası BT şirketi Matrix Global Services'in stratejik satış müdürlüğünü yaptığı ifade edildi.

Şirketin müşterileri arasında İsrail rejiminin Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve diğer önemli isimlerin olduğu kaydedildi.

Vladislav'ın, Petersburg'da milyonlarca dolar gelire sahip üç medya şirketinin sahibi olan bir kuzeninden de bahsedilmekte. Bu şirketlerden en önemlisinin, 2020'de 400 milyon ruble gelirle, NTV-Mira Israel'in başındaki ünlü İsrailli Mark Wolfson tarafından kullanılan reklam ajansı Northern Capital olduğu belirtildi.

Haberde, bu şirketin siber güvenlik analisti pozisyonundaki Alexander Mikhalchenko isimli üyesinin işgal altındaki topraklarda ve Tel Aviv'de yaşayan bir İsrailli olmasına dikkat çekilmekte. Bu şirketin yazılım desteğinin ve siber güvenliğinin muhtemelen Tel Aviv merkezli olduğu söylenmekte.

Uzmanlar, bu şirket ile İsrail rejimi arasındaki tüm bu bağlantılar ve ilişkilerin, Wildberries deposundaki yangının hedefli olduğu yönündeki haberleri güçlendirdiğini söylemekteler.

Bu şirketin 16 Ocak 2023 tarihinde Rusya'nın St Petersburg kentine bağlı Shushary köyündeki ana depolarından birinde de yaklaşık 70.000 metrekarelik bir alanda ciddi bir yangın meydana gelmiş ve Wildberries şirketi bu olayda yaklaşık 15 milyar ruble zarara uğramıştı.

Yetkililer, şu anda İsrail rejimine bağlı yaklaşık 1.000 şirketin Orta Asya bölgesinde faaliyet gösterdiğini söylüyorlar.

Geçtiğimiz yılın sonlarında da Özbekistan’ın başkenti Taşkent'te eski tekstil fabrikasının bulunduğu yerdeki Tekno Park Şirketi'nin deposunun alev aldığı açıklanmıştı.

İsrail ile ortaklaşa kurulan Tekno Park’ın iki devlet tarafından birlikte yönetildiği ve alev alan deponun İsrail'e ait olduğu bildirilmişti.

Genel olarak, İsrail’in Gazze halkına yönelik saldırıları sonrası, Orta Asya'daki anti-Siyonist atmosferin oldukça arttığı bir dönemde bu tür yangınların, birkaç yıldır Orta Asya'daki nüfuzunu genişletmeye çalışan İsrail için endişe yarattığı belirtildi.