Cibaliya, İsrail askerlerinin kâbusu oldu

img
Cibaliya, İsrail askerlerinin kâbusu oldu YDH

İsrailli askerler savaşın ilk aşamalarında Hamas'ın askeri altyapısının ‘derecesini değerlendiremediklerini' dile getirdi.




YDH- İsrail askerleri, Tel Aviv'in aylar önce Hamas savaşçılarından “temizlendiğini” söylediği Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya kentinde Filistin direnişiyle çatışmalarda ciddi zorluklarla karşılaştıklarını söylediler.

Haaretz gazetesinin yayımladığı habere göre, “Cibaliya’da ve Gazze'nin kuzeyindeki Zeytun mahallesi gibi diğer bölgelerde yeniden başlayan operasyonlar iki dersin alındığına işaret ediyor: İsrail ordusunun Hamas'ın Gazze'deki askeri altyapısının derecesini tam olarak değerlendiremediği. İkincisi ise İsrail güçleri bölgeyi terk ettiğinde, Hamas ‘ertesi gün’ stratejisinin olmamasının yarattığı boşlukta hızla yeniden kuruldu.”

Tel Aviv Ocak ayı başında Cibaliya da dahil olmak üzere Gazze'nin kuzeyindeki tüm Hamas taburlarının dağıtıldığını iddia etmişti.

Haaretz'e göre, İsrail ordusuna bağlı birkaç tugay kuzeye geri döndü ve ordunun 98. tümeni Refah yerine Cibaliya'ya yönlendirildikten sonra burada faaliyet gösteriyor.

İsrail ordusunun 196. Tabur komutanı şunları söyledi: “Hamas ile bir öğrenme yarışı içindeyiz. Taktiklerini değiştirdiklerini ve artık binalara patlayıcı düzenekler yerleştirmeye daha fazla odaklandıklarını görebilirsiniz.”

Hamas'ın Kassam Tugayları ve Filistin İslami Cihad'ın Kudüs Tugayları gibi diğer grupların savaşçılarının, içinde İsrail güçlerinin bulunduğu binalara bubi tuzağı kurma ve patlatma taktiğini giderek daha fazla kullandığı bildirildi.

Tanklara ve araçlara yönelik RPG saldırıları, keskin nişancı operasyonları ve birliklere yönelik havan topu saldırıları gibi geleneksel taktiklerinse kullanılmaya devam ettiği kaydedildi.

Kassam Tugayları geçtiğimiz günlerde Cibaliya'da İsrail birliklerine yönelik operasyonlarını gösteren birkaç video yayımlamıştı.

Haaretz'in haberinde, aylar önce Cibaliya'da düzenlenen geniş çaplı operasyonlara rağmen direnişin askeri kabiliyetlerinin bozulmadığı belirtti.

14 Mayıs'ta Cibaliya yakınlarından kuzeye, Aşkelon'a doğru roket bombardımanı gerçekleştiğini gören 196. Tabur’un bir komutanı “Savaşın başlamasından yedi buçuk ay sonra bunu görmek sinir bozucu” dedi.

Haaretz'e göre, Cibaliya'da savaşan İsrail askerlerinin hepsi şehirdeki varlıklarını tanımlamak için tek bir kelime kullanıyor: “Sisifos”. Bu kelime Yunan mitolojisindeki Sisifos'a atıfta bulunuyor: Tanrılar onu dev bir kayayı tepeye yuvarlamaya zorlayarak cezalandırmış, ancak her tepeye yaklaştığında kaya tekrar aşağı yuvarlanmış.

Yedek askerlerin de ne zaman döneceklerini bilmeden savaş bölgelerine gönderildikleri için giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradıkları dile getirildi.

“Bize prensipte bir aylığına geldiğimiz söylendi ama sonuçta ucu açık emirlerle buradayız,” diyen İsrailli bir yedek subay, bazılarının görev için rapor vermediğini de sözlerine ekledi.



Makaleler

Güncel