İsrail polisinin Kudüs bölge şefi istifa edeceğini açıkladı

img
İsrail polisinin Kudüs bölge şefi istifa edeceğini açıkladı YDH

Kudüs Bölgesi komutan yardımcısının istifa kararını Komisyon Üyesi Kobi Shabtai'ye bildirdiği ve Shabtai’n de bu talebi kabul ettiği bildirildi.




YDH- El-Meyadin’deki bir habere göre, İsrail basını, İsrail polisinin Kudüs Bölgesi Komutan Yardımcısı Doron Turgeman’ın, polis ve diğer güvenlik birimlerinde 36 yıl geçirdikten sonra Temmuz ayında emekli olacağını açıkladı.

Polis tarafından yapılan açıklamada, 53 yaşındaki Turgeman'ın istifa kararını Komiser Kobi Shabtai'ye bildirdiği ve Shabtai'nin de bu talebi kabul ettiği belirtildi.

Bu açıklama, İsrail medyasının üst düzey İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi Tuğgeneral Yoram Hamo'nun görevinden istifa ettiğini duyurmasından birkaç gün sonra geldi.

Stratejik Savunma Politikası Bölümü’nü yöneten ve “İsrail'in Gazze sonrası stratejisini” denetlediği söylenen Hamo'nun, siyasi liderliğin bu konuda karar almaması nedeniyle istifa ettiği bildirildi.

İsrail Kanal 12'nin haberine göre, Başbakanlık'taki İsrail Ulusal Kamu Diplomasisi Direktörlüğü'nün başındaki Moshik Aviv, istifa kararını daha önce Benyamin Netanyahu'ya bildirmişti.

El-Meyadin, sadece sekiz ay önce bu göreve atanan Aviv’in, görevinden ayrılmadan önce halefinin atanmasını bekleyeceğini belirtti.

Haberde, Aviv'in rolünün İsrail'in “kamu diplomasisi” çabalarını denetlemek açısından büyük önem taşıdığı kaydedildi.

Daha önce Aviv, Mart ayı başında İngilizce sözcüsü Eylon Levy'ye “bir sonraki duyuruya kadar” görevden uzaklaştırıldığını bildirmiş, bu da Levy'nin müdürlükten ayrılmasına yol açmıştı.

Kanal 12'nin haberine göre, sözcü Topaz Luk, Başbakanlık Ofisi CEO'su Yossi Shelley ve Netanyahu'nun özel kalem müdürü Tzachi Braverman'ın da kısa süre içinde görevlerinden ayrılmaları bekleniyor.

Uzmanlar, tüm bunların İsrail Askeri İstihbarat Başkanlığı Aman'ın başkanı Aharon Haliva'nın 22 Nisan'da istifa etmesiyle başladığına dikkat çekiyorlar.

'Domino etkisi'

İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth geçen ay İsrail Askeri İstihbarat Başkanlığı Aman'ın başkanı Aharon Haliva'nın istifasının üst düzey subaylar arasında “domino etkisi” oluşturacağını ve bunun “son olmayacağını” bildirmişti.

Gazete, Haliva'nın 7 Ekim'de başarısızlıklar nedeniyle istifa eden ilk İsrail Genelkurmay üyesi olduğunu da eklemişti.

İsrail gazetesi, en az dördü albay rütbesinde olmak üzere, saha birliklerinin komutanları düzeyinde başka üst düzey subayların da meslektaşlarına istifa edeceklerini bildirdiklerini açıklamıştı. Gazze Tümen Komutanı Tuğgeneral Avi Rosenfeld'in de bunlardan biri olduğu belirtilmişti.

Genelkurmay'dan bir başka general, Gazze Tümeni'ni yöneten ve daha sonra Güney Komutanlığı'nı devralan Strateji ve İran Dairesi Başkanı Eliezer Toledano'nun da son altı aydır kamuoyunun karşısına çıkmadığı belirtilmişti.

İsrail gazetesi ayrıca, gelecekteki olası istifalarla ilgili bu ikilemin zamanlamayla ilgili olduğunu, çünkü bu istifaların İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının sona ermesini hızlandırabileceğini kaydetmişti.

Gazete, Haliva ve diğer üst düzey yetkililerin istifasının Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'yi ikilemde bıraktığını, zira Halevi'nin Genelkurmay'ı yeniden toplamasının ve ardından istifa etmesinin zor olacağını söylemişti.