Ucuz maliyetli İHA'lar ABD'nin kabusu oldu

img
Ucuz maliyetli İHA'lar ABD'nin kabusu oldu YDH

Pentagon, artan sayıda aktör tarafından kullanılan ucuz ve etkili insansız hava araçlarının nasıl önleneceği konusunda açmaza düştü.




YDH - ABD ve diğer ordular zaman zaman milyonlarca dolar değerindeki mühimmatı, çok daha az maliyete hazır parçalarla yapılabilecek insansız hava araçlarını vurmak için kullanıyor.

Axios'ta yer alan makaleye göre Washington yönetimi, bu durumun sürdürülemez olduğunu fark ediyor.

Pentagon'un silah tedarikinden sorumlu yetkilisi Bill LaPlante, çarşamba günü Senato ödenek alt komitesine verdiği demeçte "Eğer 50 bin dolarlık bir insansız hava aracını 3 milyon dolarlık bir füzeyle vuruyorsak, bu iyi bir maliyet denklemi olamaz," dedi.

LaPlante, "Teknoloji her iki haftada bir değişiyor, taktikler de değişiyor ve bu bizim açımızdan bitmek bilmeyen bir mücadele olacak," ifadesini kullandı.

LaPlante, ayrıca karşı İHA ekipmanlarını en çok ihtiyaç duyulan yerlere ulaştırmakla görevli yeni bir gruba liderlik ettiğini da sözlerine ekledi.

İran, bu yılın başlarında yüzlerce insansız hava aracıyla Siyonist rejimi etkin bir şekilde hedef aldı ve Ensarullah, aylardır Kızıldeniz'de ABD savaş gemilerini ve savaş uçaklarına başarılı operasyonlar gerçekleştirdi.

Öte yandan ABD Donanması, bölgede devriye gezdiği yarım yıl içinde yaklaşık 1 milyar dolarlık mühimmat harcaması yaptı.

Ocak ayındaki bir İHA saldırısında da Ürdün-Suriye sınırındaki et-Tanf garnizonunda üç Amerikan askeri öldü.

Amerikan Deniz Kuvvetleri Komutanlığının su üstü harp direktörü Tuğamiral Fred Pyle, 14 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, maliyet konusunda çuvalladıklarını ve füze tabanlı hava savunmasının başarılı ancak pahalı olduğunun kanıtlandığını vurguladı.

Pyle Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi adlı düşünce kuruluşu tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuşan Pyle, "Örneğin ucuz bir insansız hava aracını düşürmenin daha maliyet etkin bir yolunu bulmamız gerekiyor mu ya da bulmalı mıyız? Kesinlikle," değerlendirmesini yaptı.

Bununla beraber gemilerin, gelen saldırıları savuşturmak için kullandığı füzeler yaklaşık 2 milyon dolara mal oluyor. İHA'ların maliyeti ise en fazla dört haneli rakamlarla açıklanabilir.

Amerikan ordusu, şubat ayında eski adı Raytheon Technologies olan RTX'ten 75 milyon dolar değerinde bir anlaşma ile 600 adet Coyote önleme cihazı satın almıştı.

Coyote cihazları alçak, yavaş, küçük, insansız hava aracı Entegre Sinyal Bozma Sistemi ya da LIDS olarak bilinen sistemde kullanılıyor.



Makaleler

Güncel