İsrailli emekli tuğgeneral: 1967'den beri hiçbir savaşı kazanamadık

img
İsrailli emekli tuğgeneral: 1967'den beri hiçbir savaşı kazanamadık YDH

İsrailli emekli tuğgeneral Dov Tamari, savaş bakanlığındaki yetkililerin Başbakan Netanyahu'ya Gazze savaşını yönetme yetkisi olmadığını söylemeleri gerektiğini savundu.




YDH - İsrailli emekli tuğgeneral Dov Tamari, Siyonist rejimin Gazze Şeridi'nde devam eden soykırım harekatına ilişkin Haaretz gazetesinden Yossi Melman'a mülakat verdi.

Tamari, daha önce askeri istihbarat başkan yardımcılığı ve orduda baş istihbarat subayı olarak da görev yaptı. Paraşütçüler Tugayı'nın ilk günlerinde dönemin Savunma Bakanı Ariel Şaron'un kendisini tümgeneralliğe terfi ettirmeyi ve Genelkurmay'a eğitim başkanı olarak atamayı reddetmesinin ardından 1982 yılında ordudan emekli oldu.

7 Ekim sonrasında Siyonist rejimin yaşadığı kayıplara dair değerlendirmede bulunan Tamari, "Ordu seçilmiş yetkililere, 'Savaşı yönetemiyorsunuz. Bu şekilde yönetirseniz, bize söylediklerinizi yapmayız' demeliydi," ifadelerini kullandı.

Tamari, "Bana göre İsrail'in daha önce dünyada kabul gören Holokost'tan dirilişe anlatısı tarihe gömüldü," diye konuştu.

İsrail'in savaş alanında her zaman 'kazanan' ama zafere ulaşma mücadelesinde her zaman kaybeden taraf olduğunu söyleye Tamari, "İsrail ordusu, muharebe konusunda iyi ama savaş konusunda berbat. Askerler ve komutanlar mükemmel ama 1967'den bu yana hiçbir savaşı kazanmayı başaramadık. Bu sadece askeri komuta için bir sorun değil, daha ziyade diplomatik, siyasi ve sosyal bir sorun," yorumunu yaptı.

Tamari, İsrail'in 1973'ten sonra genişlemeye son verdiğini iddia ederek Sina'yı Mısırlılara geri vermeyi kabul ettiklerini belirtti.

Emekli general, "İsrail genişlemeyi savunmanın mümkün olmadığını anladı. Laik İsrailliler sakinleşti ama daha sonra onların yerini saldırgan olanlar aldı," değerlendirmesinde bulundu.

İsrail'in caydırıcılığının artık işe yaramadığına işaret eden Tamari, şöyle devam etti:

"Evet. Şu anda orada bir yıpratma savaşı yaşanıyor. Genelkurmay'da 7 Ekim'de ne düşünüyorlardı? Biz 2 milyondan fazla insanın suyunu ve elektriğini keserken ve onları aç bırakmaya çalışırken uzun bir savaş yürütebileceğimizi mi? Bu işin sonu nereye varacak bilmiyorum ama bana göre İsrail'in daha önce dünyada kabul gören Holokost'tan yeniden dirilişe anlatısı kaybetmiştir."



Makaleler

Güncel