İsrail yanlısı zenginler Columbia öğrencilerine karşı birleşti

img
İsrail yanlısı zenginler Columbia öğrencilerine karşı birleşti YDH

7 Ekim sonrasında kurulan bir WhatsApp grubundan sızan bilgiler, Siyonizm taraftarı milyarderlerin protestocu Columbia Üniversitesi öğrencilerine karşı nasıl seferber olduklarını ortaya koyuyor.




YDH - İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırım harekatı konusunda Amerikan kamuoyunu etkilemeyi amaçlayan milyarderlerden oluşan grup, geçtiğimiz ay New York Belediye Başkanı Eric Adams'ı Columbia Üniversitesi'ndeki Filistin yanlısı gösterileri bastırmak üzere polisi harekete geçirmeye çağırdı.

Washington Post'un elde ettiği yazışmalara ve gruba aşina olan kişilere dayandırdığı haberine göre, aralarında Kind Snack şirketinin kurucusu Daniel Lubetzky, risk fonu yöneticisi Daniel Loeb, milyarder Len Blavatnik ve emlak yatırımcısı Joseph Sitt'in de bulunduğu sermayedarlar, 26 Nisan'da Belediye Başkanı Eric Adams ile Zoom video konferansı için bir araya geldi.

Söz konusu toplantı, sohbet mesajlarının kaydında da belirtildiği üzere, Belediye Başkanı'nın New York polisini Columbia kampüsüne göndermesinden yaklaşık bir hafta sonra gerçekleşti.

Mesajlaşmaların özetlerine göre görüşmede bazı katılımcılar, Adams'a Columbia Başkanı ve mütevelli heyeti üzerinde kampüsteki protestoculara müdahale etmek üzere polisi görevlendirmesine izin vermeleri konusunda baskı yapmaya dönük stratejileri ele aldı.

Grubun üyelerinden biri, o ay boyunca Adams'a izin verilen maksimum miktar olan 2 bin 100 dolar 'katkıda bulunduğunu' söyledi.

Ayrıca bazı üyeler, New York polisine protestoları yönetmede yardımcı olacak özel dedektifleri finanse etmeye istekli olduklarını ifade etti.

Bir üye, sohbette Adams'ın bu teklifi kabul ettiğini bildirdi. Ancak belediyeden bir sözcü, New York Polis Departmanı'nın protestoları yönetmek için özel dedektiflerle çalışmadığını iddia etti.

Columbia öğrencilerini susturma çabası

Öte yandan söz konusu grupta, Starbucks'ın eski CEO'su Howard Schultz, Dell'in kurucusu ve CEO'su Michael Dell, risk fonu yöneticisi Bill Ackman ve Thrive Capital'in kurucusu ve eski Başkan Donald Trump'ın damadı Jared Kushner'in kardeşi Joshua Kushner gibi isimler de yer alıyor.

Sohbet kaydına doğrudan erişimi olan kaynaklar, sohbetin gizli kalması amaçlandığı için içeriğini gazeteye isimlerinin açıklanmaması koşuluyla verdiler.

Habere göre sohbet, milyarder ve emlak kralı Barry Sternlicht'in bir ortağı tarafından başlatıldı, mesajlarda belirtildiği ve Sternlicht'i tanıyan bir şahıs tarafından teyit edildiği üzere, doğrudan katılmamayı tercih etti ancak ortağı aracılığıyla iletişim kurdu.

Gruptaki ilk mesajlardan biri olan 12 Ekim tarihli bir mesajda, Sternlicht adına paylaşım yapan ortak, diğerlerine grubun amacının İsrail'i adına 'anlatıyı değiştirmek' olduğunu bildirdi.

New York'un ötesine uzanıyor

Bununla beraber habere göre, 7 Ekim'den kısa bir süre sonra kurulan sohbet grubunun etkisi New York'un çok ötesine geçerek İsrail hükümetinin en üst kademelerine, Amerikan iş dünyasına ve prestijli üniversitelere ulaştı.

Başlangıçta 'İsrail'deki Güncel Olaylar' başlığını taşıyan grup, sohbet günlüğünden de anlaşılacağı üzere, zamanla yaklaşık 100 üyeye ulaştı.

Bu üyeler arasında Forbes'un yıllık milyarder listesinde yer alan ondan fazla isim bulunurken, diğer bir kısmı da emlak, finans ve iletişim alanlarında üst düzey pozisyonlara sahip.

Mesajların içeriği, etkili isimlerin servetlerini ve nüfuzlarını Amerikan kamuoyunun İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısına ilişkin bakış açısını şekillendirmek amacıyla nasıl kullandıklarına ve New York Belediye Başkanı da dahil olmak üzere akademik, iş dünyası ve siyasi liderlerin kararlarını nasıl etkilediklerine dair fikir sunuyor.

Grubun altı önemli üyesi sohbete katıldıklarını açıkça kabul etti ve kayıtlara geçen beyanlarda bulundu. Ayrıca, grubu tanıyan birkaç kişi de diğer üyelerin kimliklerini doğruladı.

Belediye Başkan Yardımcısı Fabien Levy, konuya ilişkin yaptığı açıklamada New York polisinin Columbia kampüsünde iki kez bazı olaylara müdahale ettiğini öne sürdü.

Levy, "Yahudi bağışçıların hükümet operasyonlarını etkilemek için gizlice komplo kurduğu iması, Washington Post'un basılı olarak normalleştirmek bir yana, sormaktan bile utanması gereken çok tanıdık bir antisemit kinayedir," iddiasında bulundu.

Adams'la yapılan video görüşmesinden dört gün sonra, öğrenci protestocular bir kampüs binasını ele geçirmiş ve Columbia Rektörünün binayı tahliye etmek için polisi seferber etmesini beraberinde getirmişti.

Saldırı sırasında polis memurları, çok sayıda protestocuyu şiddet kullanarak uzaklaştırdı ve tutukladı. Habere göre, olay sırasında bir polis memuru silahını ateşledi.

Columbia Üniversitesi'ndeki bahar protestolarından önce, sohbet grubunun bazı üyeleri, İsrail'in eski Başbakanı Naftali Bennett, savaş kabinesinin bir üyesi olan Benny Gantz ve İsrail'in Washington Büyükelçisi Michael Herzog ile özel brifinglere katıldı.

Grup üyeleri, İsrail işgal güçleri tarafından derlenen görüntüleri sergileyen yaklaşık 40 dakikalık bir belgesel filmin gösterimi için İsrail hükümeti ile işbirliği yaptı. Filmin New York'ta izleyicilere sunulduğunu belirtmek gerekir.

Algı savaşı

12 Ekim'de Sternlicht'in bir iş ortağı, grubun amacını Filistin direnişine aleyhindeki medya kampanyasını finanse ederek kamuoyunda algıyı şekillendirmek olarak açıkladı.

Semafor haber sitesi, kasım ayında Sternlicht'in bir dizi Wall Street ve Hollywood milyarderiyle iş birliği yaparak Filistin direnişine karşı 50 milyon dolarlık bir medya kampanyası başlattığını bildirmişti.

Washington Post ise, söz konusu çabada söz konusu grubun üyelerinin yer aldığını tespit etti.

Medya kampanyasının internet sitesi, Instagram, TikTok, YouTube, Facebook ve X hesapları gibi belirli yönleri kamuya açıktı ve toplu olarak 170 binden fazla takipçi topladı.

Devam eden aylarda, grup üyeleri sohbeti Gazze'deki soykırım harekatı veya daha sonra üniversite kampüslerindeki protestolarla ilgili haber makalelerini veya sosyal medya paylaşımlarını paylaşmak için kullandı.

Columbia protestolarına 'partiler üstü' tepki

Aynı zamanda Columbia Üniversitesi'ndeki gösteriler, Kongre üyeleri ve Beyaz Saray'ın 'farklılıklarını bir kenara bırakmasını' da beraberinde getirdi.

Columbia; Harvard, MIT ve Pensilvanya Üniversitesi'nin geçen yıl Kongre'nin yoğun incelemesine maruz kalmasının ardından radara takılan son eğitim kurumu oldu.

Beyaz Saray Sözcüsü Andrew Bates, yaptığı açıklamada "Yahudi öğrencileri ve Yahudi toplumunu hedef alan şiddet ve fiziksel sindirme çağrıları açıkça antisemitik, mantıksız ve tehlikelidir, hiçbir üniversite kampüsünde kesinlikle yeri yoktur," diye konuştu.

Demokrat New York Senatörü Kirsten Gillibrand ise 'Columbia Üniversitesi kampüsünde yaşananlar karşısında dehşete düştüğünü' ifade etti.

Bazı Cumhuriyetçiler kınamanın bir adım ötesine geçti ve Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi Konferans Başkanı Elise Stefanik, Columbia Üniversitesi Rektörü Minouche Shafik'i 'derhal istifa etmeye' çağıran bir açıklama yayımladı.

Cumhuriyetçi New York Temsilcisi Marc Molinaro, Axios'a verdiği demeçte 'Yahudi öğrencileri hedef alanların tespit edilip okuldan atılması gerektiğini' ve 'üniversite kurullarının tüm Yahudi öğrencilere güvenlik ve emniyet sağlamayı reddeden rektörleri görevden alması gerektiğini' savundu.

Shafik ve diğer üniversite rektörleri, geçtiğimiz hafta Temsilciler Meclisi Eğitim ve İşgücü Komisyonunda kampüs iklimi ve antisemitizm konusunda ifade vermişti.

Bununla birlikte Columbia Üniversitesi sözcüsü, Axios'a verdiği demeçte "Rektör Shafik'in defalarca söylediği gibi, kampüsümüzün güvenliği bizim bir numaralı önceliğimizdir," diye konuştu.

Sözcü, "Columbia öğrencilerinin protesto etme hakkı vardır, ancak kampüs yaşamını aksatmalarına ya da diğer öğrencileri ve topluluğumuzun üyelerini taciz etmelerine ve korkutmalarına izin verilmez," diye ekledi.

Ayrıca sözcü, "Yahudi öğrencilerimizden duyduğumuz endişeler üzerine harekete geçiyoruz ve topluluğumuzun güvende kalmasını sağlamak için ek destek ve kaynaklar sağlıyoruz," bilgisini verdi.



Makaleler

Güncel