Hamas: devam eden İsrail vahşetinin sorumlusu ABD'dir

img
Hamas: devam eden İsrail vahşetinin sorumlusu ABD'dir YDH

Hamas'ın askeri kanadı, Filistinlilerin uzun bir yıpratma savaşına hazır olduğunu söyleyerek İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'a ve başka yerlere yönelik kara harekatına karşı koyma sözü verdi.




YDH- İran merkezli haber kanalı Press TV'ye göre, Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde bir video mesajı yayınladı. 

Ebu Ubeyde'nin mesajı, Gazze'de çatışmalar şiddetlenirken ve İsrail, güney kentinde yerlerinden edilen yüz binlerce Filistinli için uluslararası kaygılara rağmen Refah'a yönelik kara harekâtını yoğunlaştırdığı sırada geldi. 

Ebu Ubeyde “Halkımıza yönelik saldırganlığı durdurmak için tüm arzumuza rağmen, düşmana karşı uzun bir yıpratma savaşına hazırız, onları askerlerinin ölümü ve subaylarının yakalanmasından başka bir şey kazanamayacakları bir bataklığa sürükleyeceğiz çünkü biz bu toprakların insanlarıyız ve gerçek sahipleriyiz” dedi.

Ebu Ubeyde, Filistinli savaşçıların son 10 gün içinde tanklar, zırhlı personel taşıyıcılar ve buldozerler de dahil olmak üzere 100 İsrail askeri aracını hedef aldığını söyledi.

Tünelleri havaya uçurarak, roket ve havan topları fırlatarak, keskin nişancılık ve yakın muharebe yoluyla İsrail askerlerine ağır kayıplar verdirdiler. İsrail ordusunun Gazze'deki kayıplarının tam rakamını açıklamadığını söyledi.

Ebu Ubeyde, “el-Kassam Tugayları savaşçıları Refah kentinin doğu kanadında Siyonist düşmana ağır darbeler indirdi” dedi.

İsrail ordusunun Refah'a, Zeytun mahallesine ve Cibaliya mülteci kampına kara saldırısı düzenlemeye karar vererek büyük bir hata yaptığını ve askerlerini Filistinli savaşçılar için kolay hedef haline getirdiğini söyledi.

İsraillilerin yedi ay boyunca her yeri yakıp yıktıklarında çok az direnişle karşılaşacaklarını düşündüklerini söyleyen Sözcü, “ancak bir kez daha cehennemde olduklarını ve eskisinden daha şiddetli bir direnişle karşılaştıklarını görünce şaşırdılar” dedi.

Perşembe günü İsrail Yedek Ordusu'ndan Tümgeneral Yitzhak Brik Gazze'de devam eden savaşın bir “yıpratma savaşı” olduğunu söyledi. Savaşın uzamasının “İsrail ordusunun ve ekonomisinin çökmesine yol açacağı” uyarısında bulundu. 

İsrail yayın kuruluşu Channel 13'e konuşan Brik, Filistin direnişini yenmekte başarısız olduklarını kabul ederken “İsrail ordusunun acil rehabilitasyona ihtiyacı var” dedi. Perşembe günü erken saatlerde Knesset üyesi Amit Levy “Hamas'ın 24 tugayının tamamının [Gazze'de] bulunduğunu ve bunlardan tek birinin bile yok edilmediğini” söyledi.

Levy, Hamas'ın yanı sıra İslami Cihad hareketinin de varlığını sürdürdüğünü söyledi. Levy Kanal 14'e yaptığı açıklamada “Bize ortadan kaldırıldığı yalanını söylediler” dedi.

Açıklamalar, askerler Refah'ı işgal etmek üzere savaş alanına dönerken, İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden savaşının hedeflerine ilişkin şüphelerin arttığı bir dönemde geldi.

Cuma gecesi yayınladığı mesajda Ebu Ubeyde, “Açlık, yıkım ve öldürme savaşına rağmen, direnişimiz ve onun arkasında halkımız her yerden düşmanla yüzleşmek için çıkıyor. Savaşçılarımız büyük bir ivmeyle düşmanla yüzleşiyor... binaları, tünel açıklıklarını ve mayın tarlalarını havaya uçuruyor. Savaşçılarımız titreyen, bocalayan bir güçle yüzleşiyor ve onu kırılmış ve hayal kırıklığına uğramış bir halde bırakıyor. Halkımızı yok etmek için inşa edilen Amerikan silahları muazzam bir yıkıma neden oluyor ki bu da kriz içindeki düşmanın tek başarısıdır.”  diye konuştu.

Ebu Ubeyde, 220 günden fazla süren İsrail saldırısının ardından hala ayakta olan, şiddetle savaşan ve İsrail karşısında yılmadan duran direnişi ve Filistin halkını övdü ve İsrail işgalinin “ne zaman bir hedefe ya da başarıya ulaşmak istese karşısında direnişi bulacağını ve zafere ulaşmasını engelleyeceğini” söyledi.

İsrail, Filistinli direniş hareketlerinin geçen yıl 7 Ekim'de gaspçı varlığa karşı Aksa Tufanı Operasyonu olarak adlandırılan sürpriz bir saldırı başlatmasının ardından Gazze Şeridi'ne karşı hastaneleri, konutları ve ibadethaneleri hedef alan soykırım savaşını başlattı.

Çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 35 bin 303 Filistinli öldürüldü ve 79 bin 261 kişi de yaralandı. Savaş sırasında 1.7 milyondan fazla insan da ülke içinde yerinden edildi.

'Devam eden İsrail vahşetinin sorumlusu ABD'dir'

Cumartesi günü üst düzey Hamas üyesi Sami Ebu Zuhri, İsrail'e silah sevkiyatı yaparak savaşın alevlerini körüklediği gerekçesiyle ABD'ye ateş püskürdü.

Hamas'ın siyasi büro üyesi Ebu Zuhri, “ABD yönetimi Filistin ulusuna yönelik açık saldırganlığın suç ortağıdır. Biden yönetimi, Tel Aviv rejimine silah ve askeri teçhizat sağlayarak Gazze savaşının devam etmesinden sorumlu tutulmalıdır” dedi.

Ebu Zuhri, Filistinlilerin “işgal limanı” olarak nitelendirdiği Gazze Şeridi'ne yardım sevkiyatını arttırmak amacıyla ABD'nin Perşembe günü Gazze'ye yüzer bir iskele demirlemesine de değindi.

Filistinlilerin Gazze'de “herhangi bir yabancı askeri gücün konuşlandırılmasını kabul etmediklerini” ifade eden Filistinli yetkili, işgalcilerin bunun yerine Refah sınır kapısından çekilmeleri ve insani yardımların Gazze'ye ulaşması için kapıyı yeniden açmaları gerektiğini söyledi.

Filistinliler iskelenin İsrail'in sahile el koymasını güçlendirmek, Refah sınır kapısını etkisiz hale getirmek, Filistin egemenliğini sona erdirmek ve Gazze halkının göçünü teşvik etmek için inşa edildiğini söylüyor. 

Filistinli siyasi analist Üsame Abdulhadi'ye göre ABD ordusunun Gazze sınırlarına girmesine izin veren bir işgal limanıdır. Ebu Zuhri, İsrailli işgalcilerin “Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin direncini ne zayıflatabileceğini ne de kırabileceğini” söyledi.

Ebu Zuhri “İşgalciler arasında tam bir kafa karışıklığı var ve orduları ayrım gözetmeksizin ve amaçsızca saldırılar düzenliyor” diye ekledi. 



Makaleler

Güncel