Ben-Gvir'den Gantz'a: Sen düzenbazsın

img
Ben-Gvir'den Gantz'a: Sen düzenbazsın YDH

İsrail Savaş Kabinesi Bakanı Benny Gantz, kendisinin ve partisinin hükümet koalisyonundan ayrılacağı uyarısının ardından yoğun tepkiyle karşılaştı.




YDH- İsrail basınında yer alan haberlere göre, İsrail Savaş Kabinesi Bakanı Benny Gantz, Başbakan Benyamin Netanyahu'ya savaş sonrası Gazze için bir plan hazırlaması yönünde 8 Haziran'a kadar verdiği ültimatomun ardından koalisyon üyelerinin tepkisiyle karşılaştı.

Filistin Direnişi, İsrail ordusunun daha önce direnişin dağıtıldığını iddia ettiği Gazze'nin kuzeyinde İsrail işgal güçlerine ağır kayıplar verdirmeye devam ederken Savaş Kabinesi'nde son zamanlarda bölünmeler ortaya çıktı.

Eş zamanlı olarak, Gazze Şeridi'nde hala direniş tarafından tutulan İsrailli esirlerin ailelerinin, hükümetin esirleri diplomasi ya da askeri yollarla geri alamaması nedeniyle protestolarını artırdıkları bildirildi.

Gantz dün günü yaptığı açıklamada Netanyahu'nun planı onaylamaması halinde kendisinin ve partisinin koalisyon hükümetinden ayrılacağı uyarısında bulunmuştu.

Gantz'ın televizyonda yayımlanan konuşmasının ardından İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi “ikiyüzlülüğün sınırı yok” dedi.

“Uzun aylar boyunca Gantz ve arkadaşlarının dalkavukça tavırlarına, sola doğru aralıksız yürüyüşlerine maruz kaldık” diyen Karhi, Savaş Kabinesi bakanının “yarına” kadar süre verip koalisyondan ayrılmasını önerdi.

Karhi, “Birlik uğruna kurulan Savaş Kabinesi uzun zamandan beri solcu bir hükümete ve başbakan ile seçilmiş sağcı hükümeti zayıflatmak için bir araca dönüştü” dedi.

Polis Bakanı Itamar Ben-Gvir de Gantz'ı “küçük çaplı bir lider ve büyük çaplı bir düzenbaz, hükümete katıldığı ilk andan itibaren esas olarak hükümeti parçalamaya çalışmakla meşgul olan biri” olarak tanımladı.

Ben-Gvir “Kendisi güvenlik alternatifleri önerebilecek son kişidir” diye ekledi.

Bu arada Knesset üyesi Ariel Kellner Gantz'ı “hayatın boyunca sürdürdüğü aynı başarısız ve bozguncu politikaları ilerletmek için her zaman hükümet politikasını baltalamakla” suçladı.

Kellner “Hükümetten ayrılabilir ve bizi varlığından kurtarabilirsin... Sensiz de devam edeceğiz.” dedi.

Gantz daha önce de “savaş kabinesinin 8 Haziran'a kadar ulusal öneme sahip altı stratejik hedefin gerçekleştirilmesini sağlayacak bir eylem planı oluşturması ve onaylaması gerektiğini (aksi takdirde) hükümetten istifa etmek zorunda kalacağımızı” vurgulamıştı.

Gantz, söz konusu “hedefleri” de şöyle sıralamıştı: “Rehinelerimizin iadesi, Hamas'ın feshedilmesi ve Şeridin askerden arındırılması ve Gazze'de bir yönetim alternatifinin oluşturulması. 1 Eylül'e kadar kuzeyde (Lübnan sınırı) yaşayanların geri dönmesi, [Suudi Arabistan'la] normalleşmenin teşvik edilmesi ve [ultra-Ortodoks Yahudileri zorunlu askerliğe tabi tutan bir yasaya atıfta bulunarak] İsrail askerlik hizmetinin ana hatlarının kabul edilmesi.”

Netanyahu, Gantz'ın tehdidine, bakanın taleplerini “anlamı açık olan kötü sözler” diye eleştirerek yanıt verdi. Netanyahu, Gantz’ın ifadelerinin şu anlama geldiğini söyledi: Savaşın sona ermesi ve İsrail için bir yenilgi, rehinelerin çoğunun terk edilmesi, Hamas'a dokunulmaması ve bir Filistin devletinin kurulması!

İsrail Başbakanı Netanyahu hafta başında da kendi Savunma Bakanı Yoav Gallant tarafından, savaştan sonra Gazze'de bir ‘İsrail hükümeti’ kurma düşüncesinden dolayı eleştirilmişti.

Gallant, Netanyahu'yu “bir karar vermeye ve İsrail'in Gazze şeridi üzerinde sivil kontrol kurmayacağını ilan etmeye” çağırmıştı.

Ancak Netanyahu perşembe günü “terörü desteklediğini, terörü eğittiğini, terörü finanse ettiğini” iddia ettiği Filistin Yönetimi'nin savaş sonrası Gazze'de herhangi bir rol oynamasını reddetmişti.



Makaleler

Güncel