Gallant: Refah'taki askeri operasyon genişleyecek

img
Gallant: Refah'taki askeri operasyon genişleyecek YDH

İsrail Savunma Bakanı Gallant’ın Washington'a, İsrail'in Refah saldırısını genişletme niyetinde olduğunu söylediği bildirildi.




YDH- Middle East Eye’de yer alan habere göre, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant bugün, Gazze'nin güneyinde kitlesel sivil kayıplara yol açabilecek büyük bir harekâta karşı uyarıda bulunan ABD Başkanı Joe Biden'ın üst düzey bir yardımcısına, İsrail'in Refah'taki askeri operasyonunu genişletme niyetinde olduğunu söyledi.

İsrail, Gazze Şeridi'nin Mısır yönetiminin Sina yarımadası ile olan sınırında yer alan Refah'ı, yedi ayı aşkın süredir devam eden savaşta yönetim ve savaş kabiliyetlerini ortadan kaldırmaya çalıştığı Hamas'ın son kalesi olarak tanımlıyor.

Refah planlaması konusunda Washington ile haftalarca süren anlaşmazlıkların ardından İsrail 6 Mayıs'ta Filistinli sivillere şehrin bazı bölümlerini boşaltma emri verdi ve asker ve tank akınlarına başladı.

Gallant'ın ofisinden yapılan açıklamada, Gallant'ın kendisini ziyaret eden ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'a “Refah'taki kara operasyonunu Hamas'ın tasfiyesi ve rehinelerin kurtarılması amacıyla genişletmeye kararlıyız” dediği aktarıldı.

İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'deki sınır ötesi saldırısında rehin alınan onlarca kişinin Refah'ta tutulduğuna inanıyor.

Batılı güçler ve Mısır, İsrail'in insani güvenceler konusunda verdiği güvencelere rağmen, burada barınan yüz binlerce yerinden edilmiş Filistinlinin akıbeti konusunda “endişelerini” dile getirdiler.

BM Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA bugün yaptığı açıklamada 6 Mayıs'tan bu yana 810 bin kişinin Refah'tan kaçtığını tahmin ettiklerini, bu rakamın şehrin savaş zamanındaki nüfusunun yarısından fazla olduğunu söyledi.

Haberde, Gallant’ın görüşmeleri konusunda ABD'den hemen bir yorum gelmediği bildirildi.

Gallant'ın ofisinden yapılan açıklamada, “Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan'a İsrail'in Refah bölgesinden nüfusun tahliyesi ve uygun insani müdahalenin oluşturulması için uyguladığı hükümleri sunduğu” belirtildi.



Makaleler

Güncel