Yemen'den ABD'ye ticari darbe: Hindistan MQ-9 alımını gözden geçiriyor

img
Yemen'den ABD'ye ticari darbe: Hindistan MQ-9 alımını gözden geçiriyor YDH

Hindistan medyası, Yemen'in Amerikan MQ-9 SİHA'ları için “mezarlık” haline gelmesinin Hindistan'da endişelere yol açtığını belirtti.




YDH- El-Mesire’da yayımlanan habere göre, Hindistan medyası, Yemen Silahlı Kuvvetleri'nin Amerikan MQ-9 insansız hava araçlarını düşürme başarısının ardından Hindistan yönetiminde artan endişelere değindi.

Yemen'in bu gelişmiş insansız hava araçları için bir “mezarlık” haline geldiğini söyleyen el-Mesire, bu durumun, ordusu ve donanması için MQ-9 insansız hava araçları satın almayı planlayan Hindistan'ı endişelendirdiğini bildirdi.

Hint haber sitesi NPT'ye göre Yemen, Amerikan MQ-9 Reaper insansız hava aracı için tehlikeli bir bölge haline geldi.

Yemen Silahlı Kuvvetleri bugün bir açıklama yaparak, ABD’ye ait MQ-9 tipi SİHA’yı düşürdüklerini açıkladı.

Yemen Silahlı Kuvvetleri geçen hafta da Marib vilayetinde aynı tip bir SİHA’yı düşürmeyi başardıklarını bildirmişti.

Yemen'in bu SİHA'ları düşürmedeki başarısının Hindistan'ın bunları satın alma kararını yeniden gözden geçirmesine neden olduğu belirtildi.

Haberde, Yemen'in, en gelişmiş ve güçlü Amerikan silahlı insansız hava aracı olarak kabul edilen MQ-9 Reaper için önemli riskler oluşturduğu kaydedildi.

Hindistan’ın 30 adet MQ-9B insansız hava aracı satın almayı planladığı ve Amerika’nın da bu anlaşmayı kabul etmiş durumda olduğu basında yer almıştı.

Uzmanlar söz konusu bu alımın, Hindistan'ın Çin ve Pakistan ile yaşadığı gerginliklerin ortasında güçlü ve ölümcül bir silahlı insansız hava aracına duyduğu ihtiyaçtan kaynaklandığını söylüyorlar.

Ancak Hindistan medyası, askeri imkân ve yeteneklerdeki eşitsizliğe rağmen Yemenlilerin bu Amerikan hava araçlarını düşürme kolaylığının Hindistan'ın endişelerini arttırdığını vurgulamakta.

Yetkililer, Yemen'in bu SİHA'ları başarıyla hedef almasının, bu SİHA'ları satın almak isteyen ülkeler için önemli bir endişe kaynağı haline getirdiğini ifade ediyorlar.

Amerikan insansız havacılığının bir “başarısı” olan MQ-9 Reaper, ABD ordusu tarafından gözetleme, istihbarat toplama ve hedefli saldırılar gibi hassas ve karmaşık görevler için yoğun bir şekilde kullanılmakta.

ABD ayrıca, bu silahlı insansız hava araçlarının satışını belirli bir grup ülkeyle sınırlandırmakta ve teknolojinin gizliliğini korumak için enkazlarını yok etmeye çalışmakta.

Geçtiğimiz hafta Axios'ta yer alan bir makalede de Pentagon’un, Yemen direnişinin Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki operasyonlarıyla beraber artan sayıda aktör tarafından kullanılan ucuz ama etkili insansız hava araçlarının nasıl önleneceği konusunda açmaza düştüğü bildirilmişti.



Makaleler

Güncel