UCM'nin yakalama kararı Netanyahu için büyük sorun

img
UCM'nin yakalama kararı Netanyahu için büyük sorun YDH

İsrail gazetesi Globes, Başbakan Netanyahu ve hükümetinin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin yakalama kararı tedbirini savuşturmasının mümkün olmadığını yazdı.




YDH - Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) savcısı Kerim Khan, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Hamas'ın üst düzey isimleri Yahya Sinvar, Muhammed Dayf ve İsmail Haniye hakkında yakalama kararı çıkarılması için başvuruda bulunmayı planladığını açıkladı.

Müracaata dair karar, Benin, Meksika ve Romanya'dan üç ön duruşma hakiminden oluşan bir heyet tarafından verilecek. Mahkemenin bu başvuruları onaylaması muhtemel.

Savcı, Netanyahu ve Gallant'ı sivillere yönelik saldırıları yönetmek ve açlığı bir savaş yöntemi olarak kullanmak gibi Roma Statüsü kapsamındaki tüm ihlalleri içeren suçlarla itham ediyor.

Yakalama kararı çıkarılması halinde UCM üyesi 124 ülke, söz konusu şahısların kendi topraklarına girmeleri halinde tutuklamakla yükümlü olacak.

Bu durum Netanyahu ve Gallant'ın ve muhtemelen daha düşük rütbeli İsrailli yetkililerin seyahatlerini kısıtlayabilir.

Globes gazetesine konuşan eski başsavcı yardımcısı ve şu anda Firon hukuk firmasının kıdemli ortağı olan Raz Nizri, "Olağandışı sürprizler ve uluslararası diplomatik müdahale olmadığı sürece, sonunda savcının başvurusunun onaylanacağı varsayılabilir," dedi.

Eskiden uluslararası hukuktan sorumlu başsavcı yardımcısı olan ve şimdi Herzog Fox & Neeman hukuk firmasının ortağı olan Roy Schondorf ise 'bunun son derece ciddi bir gelişme' olduğunu kaydetti.

Schondorf, "Olay sadece yakalama kararı başvurusuyla sınırlı kalmayacaktır. Bu durum diğer ülkelerin de bize karşı önlem almasına yol açabilir," ifadelerini kullandı.

Öte yandan Schondorf, "Bunun savuşturulması mümkün değil. İsrail devletinin tutumu ve uluslararası konumu açısından geniş bir öneme sahip ve diplomatik ve askeri sonuçları olabilir," değerlendirmesini yaptı.



Makaleler

Güncel