Netanyahu'nun oğlundan darbe çağrısı

img
Netanyahu'nun oğlundan darbe çağrısı YDH

İsrail ordusundaki bir yedek subay, sosyal medyadan darbe çağrısı yaptığı bir video yayımladı. Söz konusu videonun Başbakan Netanyahu'nun oğlu tarafından da paylaşılması tartışma yarattı.




YDH - İsrail'de sosyal medyada yayılan ve yüzünde maske bulunan bir yedek subaya ait darbe çağrısı yapılan görüntüler tartışma konusu oldu.

Subay, videoda diğer askerlere İsrail ordusu ve Savunma Bakanlığı'nın emirlerine riayet etmeme ve sadece Başbakan Benyamin Netanyahu'ya sadık olmaları yönünde çağrı yapıyor.

Üniforma giyen ve Gazze'de olduğu anlaşılan asker, videoda "Biz yedek birlikler olarak anahtarları Filistin Yönetimi'ne verme niyetinde değiliz, Gazze'nin anahtarlarını herhangi bir Hamas, El Fetih ya da başka bir Arap oluşumuna verme niyetinde de değiliz. Başbakan, yedek askerler arkanızda ve zafere kadar burada kalacaklar," dedi.

Subay, Savunma Bakanı Yoav Gallant'a hitaben şunları söyledi:

"Savaşı kazanamıyorsanız bize emir vermeye hakkınız yok. Sayın Gallant, size buradan tebliğ ediyorum; eğer zafere ulaşamazsak 100 bin yedek asker sınırda kalacak ve İsraillileri bizim korumamız altında Gazze'ye gelmeye çağıracak. Biz sadece bir lideri dinleriz, ne Savunma Bakanını ne de Genelkurmay Başkanını. Sadece başbakanı dinleriz."

'Zafer istediklerini' savunan subay, "İstediğiniz şey askeri darbe mi? Size gerçek Yahudilerin nasıl kazandığını göstereceğiz," diye konuştu.

Ordudan yapılan açıklamada, görüntülerle ilgili soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Öte yandan video, Netanyahu'nun geçen yıldan bu yana Miami'de ikamet eden ve İsrail'e dönüp savaşa katılmadığı için tepkilere maruz kalan oğlu tarafından da paylaşıldı. 

Ordudan yapılan açıklamaya göre, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi komutanlara konuyu derhal birlikleriyle görüşmeleri talimatını verdi.

Sözcü Daniel Hagari, yaptığı açıklamada "Videoda sergilenen davranış ordunun emirlerinin ve ahlaki kurallarının ciddi bir ihlalidir," dedi.