İsrailli subay: Refah operasyonu aldatmaca

img
İsrailli subay: Refah operasyonu aldatmaca YDH

Refah operasyonunun askeri anlamda İsrail’e önemli bir katkı sağlayacağına inanmadığını belirten İsrail Ordusunun Operasyonlar Direktörlüğü'nün eski başkanı, Refah operasyonunun İsrail'e çok pahalıya mal olacağını açıkladı.




YDH- İsrail haber sitesi Walla, İsrail Ordusunun Operasyonlar Direktörlüğü'nün eski başkanı Tümgeneral Israel Ziv'in Refah operasyonunun İsrail'e çok pahalıya mal olacak bir aldatmaca olduğunu söylediğini aktardı.

Pazar sabahı İsrail Radyosu 103FM'e verdiği röportajda Ziv, İsrail'in Refah'taki askeri operasyonunun askeri anlamda İsrail’e önemli bir fayda sağlayacağına inanmadığını belirterek, siyasi zararın ve müdahalenin boyutunun hiçbir şekilde askeri bir başarıyla karşılaştırılamayacağını vurguladı.

Ziv'e göre, Refah bu kadar önemli olsaydı, İsrail ordusu savaşın başından ya da ortasından itibaren orada operasyon yapmak zorunda kalırdı ve Refah'ı siyasi bir gereklilik olarak nitelendirirdi.

Refah'ın “savaş şemsiyesi” altında olması gerektiğini de sözlerine ekleyen Ziv, uzun bir aradan ve karmaşık verilerden sonra savaşın yeniden başlatılmaya çalışılmasını “özel bir ısrar” olarak nitelendirerek eleştirdi ve marjinal bir öneme sahip olsa da “bunun bedelini ödüyoruz” dedi.

İsrail'in kuzeyde “kan kaybettiğini”, siyasi anlamda çöktüğünü ve İsrailli esirleri geri getirmekte başarısız olduğunu vurgulayan Ziv, “Kuvvetlerimizden yüzlerce metre uzakta olmamızı ve esirleri serbest bırakmayı başaramamamızı kendimize nasıl açıklayabiliriz? Hangi zaferden bahsediyorsunuz?” diye sordu.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı'nın İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Güvenlik Bakanı Yoav Gallant hakkında savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekten tutuklama emri çıkarılması için yaptığı başvurulara da değinen Ziv, “sorunun kökenine inerek” İsrail'in diplomatik düzeyde siyasi çaba göstermediğini, İsrail hükümetinin sadece ordusunu desteklediğini ve başka hiçbir şey yapmadığını belirtti.

“Ülkeler arasında anlaşmalar düzenlemek için ne medya ne de çalışmalar olduğunu” söyleyen Ziv, bu savaşta İsrail ordusu dışında hiçbir şeyin kullanılmadığını da sözlerine ekledi.

Benzer bir bağlamda, İsrail rejiminin eski Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tümgeneral Yair Golan da esir takası anlaşmasının Gazze'de dört tümen varken dört ay önce yapılması gerektiğini söyledi.

Golan, Netanyahu'yu kastederek, “Kendimize karşı gerçekçi olalım ve Kudüs'ten gelen zehir makinesini dinlemeyelim,” diyerek ateşkes olmadan anlaşma olmayacağını vurguladı.