Batı'nın Yemen'deki askeri çıkmazını ve bölgesel müttefikler arasındaki güven kaybını vurgulayan Yemenli akademisyen, İngiltere'nin rolünün, ABD'nin Ortadoğu'daki hegemonya krizinin bir uzantısı olduğunu belirtti.

YDH- El-Mesire'nin haberine göre, akademisyen ve araştırmacı Dr. Abdulmelik İsa, Yemen'deki devam eden ABD saldırganlığı ve planlarının çöküşü sırasında gerçekleşen İngiliz müdahalesinin "geçici bir olay" değil, iki temel faktörden kaynaklanan "taktik bir hamle" olduğunu belirtti.
Dr. İsa, el-Mesire TV'de yayınlanan analizinde, "Birinci faktör, Siyonist stratejik paniğidir. Yemen ordusu ve Filistin direnişinin Siyonist varlığa yönelik saldırılarından sonra bu varlık, stratejik paniğe kapıldı ve karşılık veremez durumda. Yemen'e saldıramadığı veya ulaşamadığı için İngiltere'den destek istedi" dedi.
Dr. İsa'nın "kritik" olarak tanımladığı ikinci faktör ise ABD'nin Yemen'e yönelik saldırganlığının başarısızlığı.
"ABD, Yemenlileri ezeceklerini iddia ederek savaşa aşırı bir kibirle girdi" diyen İsa, Donald Trump'ın açıklamalarını hatırlattı. Ancak bu müdahalenin, ABD için "korkunç bir stratejik başarısızlık" ile sonuçlandığı ve savaşı, Washington için "stratejik bir tuzak" haline getirdiği belirtildi.
Dr. İsa şöyle devam etti: "USS Truman ve USS Vinson gibi ABD uçak gemileri artık Yemen savunmaları karşısında etkisiz. Bu da ABD'yi, Siyonist varlığın kuruluşunda merkezi rol oynayan 'nihai suçlu' İngiltere'den yardım istemeye itti."
Dr. İsa sözlerini, "İngiliz müdahalesi, ABD saldırganlığının hedeflerine ulaşamadığı ve Siyonist varlığın Yemen-Filistin saldırılarıyla başa çıkamadığı bir ortamda, durumu kurtarma çabasıdır" diyerek sonuçlandırdı.
İngiltere Savunma Bakanlığı, salı günü yaptığı açıklamada İngiliz ordusunun Yemen'de ABD ordusuyla ortaklaşa bir hava saldırısı düzenlediğini ve kendi ifadesiyle "Yemenliler tarafından Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki gemilere saldırmak için kullanılan türde insansız hava araçları üretmek için kullanılan bir askeri tesisi" hedef aldığını duyurmuştu.
İngiliz Savunma Bakanlığı, yaptığı açıklamada, saldırının gece gerçekleştirildiğini, hedef alınan tesisin başkent Sanaa'nın yaklaşık 25 kilometre güneyinde yer aldığını ve operasyonun İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne bağlı Typhoon savaş uçakları tarafından gerçekleştirildiğini bildirmişti.
Sanaa hükümeti, İngiltere'nin Yemen'e yönelik askeri saldırısının ardından sert sonuçlarla karşılaşacağı konusunda uyarmış ve İngiltere'nin bu müdahalesinin sonuçlarını dikkate alması ve olası sonuçlara hazırlıklı olması gerektiğini vurgulamıştı.