Sanaa Havalimanı müdürü, İsrail saldırısının maliyetini açıkladı

img
Sanaa Havalimanı müdürü, İsrail saldırısının maliyetini açıkladı YDH

Sanaa Uluslararası Havalimanı Müdürü Halid eş-Şayef, İsrail’in dün havalimanına düzenlediği saldırının yol açtığı büyük hasarı ve bunun sonucunda ortaya çıkan 500 milyon dolarlık ilk tahmini zararı açıkladı.




YDH - Yemen'in başkentideki Sanaa Uluslararası Havalimanı Müdürü Halid eş-Şayef, İsrail’in dün (salı) havalimanına düzenlediği saldırı sonucunda meydana gelen ağır kayıpları duyurdu.

Şayef, işgal ordusunun Sanaa Havalimanı’nı “doğrudan ve histerik bir şekilde, yüksek yıkım gücüne sahip yasaklı füzeler kullanarak” hedef aldığını ve bunun büyük maddi hasara yol açtığını belirtti.

Ayrıca yetkili, ana uçuş pistinin dört füzeyle hedef alındığını ve 20 metre derinliğinde büyük bir çukur oluştuğunu aktaran Şayef, yedek pistin de dört füzeyle vurulduğunu söyledi.

Şayef, düşmanın geliş ve gidiş salonlarını tüm teçhizatıyla birlikte tamamen yıktığını, ayrıca uçak yakıt ikmali genel müdürlük binasını da yerle bir ettiğini doğruladı.

İlk zararın 500 milyon dolar olduğunu belirten Şayef, hasarı değerlendirmek üzere bugün (çarşamba) teknik ve hukuki bir ekibin havalimanına ulaşacağını kaydetti.

Şayef, Siyonist rejimin altı yolcu uçağını bombaladığını bildirdi. Bunlardan üçünün Yemen Hava Yolları’na ait Airbus A320 model uçaklar, birinin A330 model uçak ve bir diğerinin de es-Saide Havayolları’na ait uçak olduğunu ifade etti.

Yemen Hava Yolları’nın Ürdün’de bulunan ve Sanaa’ya gelmek üzere hazırlanan tek bir uçağının kaldığını da sözlerine ekledi.

Bu bağlamda Şayef, Ulaştırma Bakanlığı’nın geçen yıl 26 Aralık’taki saldırının ardından Sanaa Havalimanı için geçici alternatifler hazırladığını ve bunların “yakında açıklanacağını” vurguladı.

Bu alternatiflerin, İsrail saldırısı nedeniyle hizmet dışı kalan ve tamamen hasar gören havalimanı yeniden faaliyete geçene kadar kullanılacağını belirtti.

Öte yandan Şayef, işgalci rejimin Sanaa Uluslararası Havalimanı içinde füze platformları bulunduğu yönündeki iddialarını şiddetle kınadı.

Bu iddiaların asılsız olduğunu vurgulayan Şayef, “Havalimanı tamamen sivil bir tesistir ve her gün Ürdün’e giden ve gelen uçuşları kabul etmektedir. Ayrıca, havalimanındaki tüm hareketleri gözlemleyen Birleşmiş Milletler çalışanlarının uçuşları da buraya inmektedir,” ifadesini kullandı.

Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin bu tür platformlar için “düşmanın tespit etmesinin zor olduğu, yerleşim alanlarından uzak, güçlendirilmiş dağlık bölgelere” sahip olduğunu da sözlerine ekledi.