HTŞ lideri Colani, Birleşik Arap Emirlikleri'nin arabuluculuğunda gerçekleşen İsrail-HTŞ görüşmelerinde, özellikle İsrail ile çatışma istemediklerini belirterek İsrail’in hava saldırılarını durdurmasını ve iç siyasi denetim için zamana ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

YDH- İsrail merkezli Yediot Ahronot’un haberine göre, Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Emirliklerin İsrail ve HTŞ arasında "gayri resmi" görüşmelerde arabuluculuk yaptığına dair çıkan haberleri hızla yalanladı.
Birkaç saat sonra Suriye'de faaliyet gösteren Heyet Tahrir eş-Şam örgütünün lideri Colani, Paris’te gerçekleştirdiği bir ziyaret sırasında "üçüncü bir ülkenin arabuluculuğunda" dolaylı görüşmeler yapıldığını doğruladı ancak ülkenin adını açıklamadı.
Ardından, söz konusu arabulucunun Birleşik Arap Emirlikleri olduğu ortaya çıktı.
Görüşmelerin ilk turu, Abu Dabi’deki bir BAE yetkilisinin evinde yapıldı.
Taraflar arasında güvenlik meselelerine odaklanan bu toplantılarda, İsrailli ve HTŞ'li yetkililer, BAE’nin aracılığıyla ilk kez aynı masaya oturdu.
Görüşmelerin detayları
HTŞ tarafı, İsrail’den, Colani'nin ülke içindeki siyasi yapıyı denetleyebilmesi için zaman talep etti.
Ayrıca, İsrail’in Suriye üzerindeki hava saldırılarına son verilmesi gerektiği ifade edildi.
Görüşmelerde, iki İsrailli akademisyen ve Colani'ye yakın üç danışman yer aldı.
Yediot Ahronot, ''toplantıların, BAE yetkililerinin düzenlediği samimi bir ortamda yapıldığını ve bolca ikram sunularak, atmosferin rahatlatılmasının hedeflendiğini'' haberinde öne çıkardı.
HTŞ tarafı, görüşmelerin bir sonraki aşamasında, ekonomik meselelerin ele alınmasını talep etti.
İsrail’in tıbbi yardım göndermesi, Suriyeli öğrencilere yönelik akademik değişim programları gibi konular, karşılıklı işbirliği alanları olarak gündeme geldi.
Bu noktada, BAE’nin arabuluculuğunda, siyasi ve güvenlik meselelerinin ötesinde, ekonomik işbirliğine yönelik bir dönüşüm planı da tartışılmaya başlandı.
HTŞ: Bölgede özellikle İsrail’le iyi olmak isteriz
HTŞ 'delegasyonu', İsrail’in Suriye topraklarındaki operasyonları ve İsrail’in geri çekilmediği dokuz stratejik tepe üzerindeki kontrolü konusunda şikayetlerde bulundu.
HTŞ, bu meselelerin çözülmeden iç sorunlarını stabilize etmesinin mümkün olmadığını belirtti ve ayrıca ülkenin kötüleşen ekonomik durumuna dikkat çekti.
Görüşmelerin son oturumunda, Colani, Suriye’nin hiçbir komşusuyla, özellikle de İsrail ile, çatışmaya girmeyi istemediğini vurguladı.
İsrailli yetkililer, örgüt liderinin önceki meşru hükümetten farklı olarak, "Siyonist varlık" değil, "İsrail Devleti" ifadesini kullandığını belirterek, bu dil değişikliğinin önemli bir diplomatik mesaj taşıdığını ifade etti.
HTŞ 'temsilcileri', ülkenin yeni hükümetinin İran'ı Suriye'den "kovduğunu" belirtti.
'Delegasyondan' bir üye, İran'ın "geri dönmesine izin verilmeyeceğini" belirterek, bunun HTŞ’nin İsrail'e yönelik iyi niyetinin net bir işareti olduğunu söyledi.
Bu gelişme, özellikle İsrail tarafından olumlu bir işaret olarak değerlendirildi.
Son olarak, Suriye’deki Dürzilerin ''güvenliği için kaygılanan' ve Dürzileri İsrail'in "kan kardeşleri" olarak gördüklerini belirten İsrailli yetkililer, yapılacak saldırılara tahammül etmeyeceğini ifade ettiler.