İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Avrupa ülkelerini nükleer anlaşmadaki "tetik mekanizmasını" aktive etmemeleri konusunda uyardı. Arakçi, bu adımın geri dönülemez sonuçları olacağını ve bölgede tehlikeli bir gerilime yol açabileceğini belirtti.

YDH - İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, yaptığı açıklamada, Avrupa ülkelerini nükleer anlaşmada yer alan ve yaptırımların yeniden uygulanmasını sağlayan "tetik mekanizmasını" aktive etmemeleri konusunda uyardı.
Bu adımın "geri dönülemez" sonuçları olabileceğini belirten Arakçi, mekanizmanın herhangi bir kötüye kullanımının Avrupa'nın anlaşmadaki rolünü sona erdirebileceğini ve bölgeyi tehlikeli bir gerilime sürükleyebileceğini değerlendirdi.
İran Dışişleri Bakanı, X hesabından yaptığı paylaşımda, "Tetik mekanizmasının herhangi bir yanlış kullanımının vahim sonuçları olacaktır," ifadelerini kullandı.
"Tetik mekanizması", Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2231 sayılı kararının 11. maddesinde yer alıyor ve taraflara anlaşmanın içeriğinden vazgeçme ve anlaşmayı sona erdirme imkanı tanıyor.
Bu mekanizmayı aktive etme seçeneği bu yıl Ekim ayında sona erecek. İran daha önce, mekanizmanın aktive edilmesi hâlinde Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'ndan (NPT) çekilebileceği uyarısında bulunmuştu.
Arakçi, Tahran'ın pozisyonunu doğrudan açıkladığını ve Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nı (KOEP) imzalayan tüm taraflara resmi bir uyarı gönderdiğini belirtti.
Mekanizmanın herhangi bir şekilde istismar edilmesinin ciddi sonuçları olacağını vurgulayan Arakçi, bu sonuçların sadece Avrupa'nın katılımının sona ermesiyle sınırlı kalmayacağını, aynı zamanda kontrol altına alınamayacak bir gerilime yol açabileceğini söyledi.
Doğrudan bir çağrıda bulunan Arakçi, üç Avrupa ülkesini (Fransa, Almanya, İngiltere) izledikleri yolu gözden geçirmeye davet etti ve "İşler bu çıkmaza nasıl geldi?" diye sordu.
Arakçi, yakın zamanda Rusya ve Çin ile diplomatik istişareler yaptığını ve bu görüşmeler sırasında İran-Avrupa ilişkilerinde yeni bir sayfa açmak amacıyla Paris, Berlin ve Londra'yı ziyaret etmeye hazır olduğunu ifade etti.
Bu girişimin dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde ön görüşmelerin başlamasına yol açtığını belirten Arakçi, bu görüşmeleri "kırılgan ancak umut vaat eden işaretler taşıyan" olarak nitelendirdi. Aynı zamanda, "Zaman hızla tükeniyor," uyarısında bulundu.
Arakçi, açıklamasını, Avrupa'nın mevcut kritik anla nasıl başa çıkacağının ikili ilişkilerin geleceğini beklenenden daha derin bir şekilde belirleyeceği vurgusuyla sonlandırdı.
Tahran'ın karşılıklı saygıya dayalı yeni bir sayfa açmaya tamamen hazır olduğunu teyit eden Arakçi, "Avrupalı ortakların da aynı siyasi iradeyi göstereceğini" umduğunu dile getirdi.
İran, "tetik mekanizmasının" kendisine karşı aktive edilmesinin yasal bir dayanağı olmadığını defalarca vurguladı ve "bu eylemin çeşitli taraflar için sonuçları olacağını" belirtti.
Öte yandan, İran ile ABD arasındaki nükleer konulu dördüncü dolaylı görüşme turu dün Pazar günü Umman'ın başkenti Maskat'ta sona erdi.
Görüşmeler, tarafların pozisyonlarını daha iyi anlamak ve farklılıkları çözmek için makul ve gerçekçi çözümler bulmak açısından zorlu ancak faydalı olarak tanımlandı.