ABD ile İsrail arasında Doha'da günlerdir süren müzakerelerden bir sonuç çıkmazken, İsrail Gazze Şeridi'ne yönelik yeni bir saldırı başlattı. İsrail Başbakanı Netanyahu, "Gideon'un Savaş Arabaları" adını verdikleri operasyonun Hamas'ı ortadan kaldırmayı ve esirleri kurtarmayı hedeflediğini duyurdu.

YDH - Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile İsrail arasında Katar'ın başkenti Doha'da günlerdir devam eden dolaylı müzakerelerden dün akşam itibarıyla ciddi bir ilerleme sağlanamazken, İsrail Gazze Şeridi'ne yönelik yeni bir saldırı başlattı.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, "Gideon'un Savaş Arabaları" adını verdikleri yeni kara harekatının başladığını duyurarak, temel hedeflerinin "Hamas'ı ortadan kaldırmak ve esirleri kurtarmak" olduğunu belirtti.
Hamas ise kalıcı ateşkes ve İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesini içeren bir anlaşmada ısrar ediyor.
Netanyahu dün akşam yaptığı açıklamada, operasyonun iki ana hedefi olduğunu belirterek, "Hamas'ı ortadan kaldırmak ve esirleri kurtarmak," dedi ve bu iki hedefin birbiriyle bağlantılı olduğunu vurguladı.
Netanyahu ayrıca, "Gazze'de zafer kazanma, buna tüm esirlerin serbest bırakılması da dahil, kararlılığını" yineleyerek, sahadaki savaşı kazanma ve esirleri kurtarma olasılığından şüphe duyanlara doğrudan mesaj göndererek zaferin imkansız olduğu yönündeki konuşmalara son verilmesi çağrısında bulundu.
İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir de askeri operasyonların "kaçırılanları geri getirmeyi ve Hamas'ı ortadan kaldırmayı" amaçladığını belirtti.
Zamir, bir anlaşmaya varılması durumunda ordunun siyasi kademeye "gerekli esnekliği" sağlayacağını ancak bunun "savaşı durdurmak anlamına gelmediğini, aksine hedeflerinden birine müzakere yoluyla ulaşmak" olduğunu vurguladı.
İsrailli ve Amerikalı yetkililer "müzakerelere bir şans verme" ve bir anlaşmaya varma yönünde açıklamalar yaparken, İsrail'in gerçek tutumu, Gazze'deki savaşı sona erdirecek herhangi bir anlaşmanın Tel Aviv tarafından reddedileceği yönünde.
Bu durum, ABD'nin İsrail'e bu tutumunu değiştirmesi için ciddi bir baskı yaptığına dair herhangi bir işaretin bulunmadığı bir ortamda gerçekleşiyor.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu için kabul edilebilir tavanın, hayattaki İsrailli esirlerin en az yarısının serbest bırakılmasını içeren geçici bir ateşkes ve ardından öldürme ve yıkım operasyonlarının yeniden başlatılması olduğu belirtiliyor.
Siyonist rejimin kamu yayıncısı Kan'ın haberine göre, Tel Aviv, kara saldırısını genişletme niyetini önceden Washington'a bildirdi ve "şu ana kadar herhangi bir Amerikan itirazı gelmedi."
Haberde ayrıca, İsrail daraltılmış savaş kabinesinin dün insani yardımların girişini görüştüğü ve Amerikalı özel şirket çalışanlarının önümüzdeki cumartesiden itibaren Gazze'de çalışmaya başlamak üzere Tel Aviv'e ulaştığı belirtildi.
Bu çerçevede, Amerikan Başkanı'nın önümüzdeki günlerde söz konusu mekanizma aracılığıyla Gazze Şeridi'ne yardım ulaştırma "vaadini" tamamladığını duyurması ve bunu yönetiminin devam eden İsrail savaşıyla başa çıkma bağlamında bir başarı olarak pazarlaması bekleniyor.
Doha'daki müzakerelerle ilgili olarak ise görüşmeler dün geceye kadar herhangi bir ilerleme kaydedilmeden devam etti.
İsrail medyası, halihazırda masada olan teklifin şu maddeleri içerdiğini ortaya koydu:
— Hayatta olan 10 esirin serbest bırakılması.
— Ölen esirlerin yarısının cesetlerinin teslim edilmesi.
— Belirli sayıda Filistinli esirin serbest bırakılması.
— Birleşmiş Milletler denetiminde insani yardımların derhal yeniden başlatılması.
— İsrail'in "İzzet ve Kılıç Operasyonu"nda (18 Mart sonrası) işgal ettiği bölgelerden çekilmesi, ancak güçlerin Selahaddin ve Netzarim koridorlarında kalması.
— Savaşın sona ermesine ilişkin müzakerelerin yeniden başlayacağı 45 ila 60 günlük ateşkes.
Buna karşılık Hamas hareketi, özellikle hayattaki İsrailli esirler dosyası olmak üzere elindeki müzakere kartlarından güç alarak, savaşı kalıcı olarak durduracak ve işgal güçlerinin Gazze Şeridi'nin tamamından çekilmesini garanti altına alacak bir anlaşma yönündeki tutumunu sürdürüyor.
Bu temelde, ABD özel temsilcisi Steve Witkoff, Amerikalıların Hamas nezdinde kabul edilebilir olabileceğine inandığı "değiştirilmiş" bir öneriyi yeniden gündeme getirdi.
Öneri, Washington'un geçici ateşkes süresince savaşın sona erdirilmesine ilişkin ciddi müzakerelere sponsor olma taahhüdünü içeriyor.
Kanal 12'ye göre, bu müzakereler uluslararası garantilerle yürütülecek ancak İsrail'in savaşı sona erdirme yönünde önceden bir taahhüdü olmayacak.
Kanal 13 ise Hamas'ın bu teklifi daha önce 18 Mart'ta ve nisan ortasında olmak üzere iki kez reddettiğini, ancak ateşkes sırasında savaşın sona ermesinin görüşülmesi ve Amerikan garantisiyle ilgili son değişikliğin "hareketin tutumunu değiştirebileceğini" belirtti.
Axios muhabiri Barak Ravid'e göre, Amerikalılar bu formülasyonla, Netanyahu'nun tek taraflı olarak ateşkesi sona erdirdiği Mart ayında yaşananların tekrarlanmayacağına dair Hamas'a güvence vermeyi amaçlıyor.
Kan televizyonu, gerçek bir ilerleme kaydedilmemesi durumunda İsrailli heyetin 24 saat içinde Tel Aviv'e dönebileceğini belirtti.
Öte yandan Ravid'in aktardığına göre, konuya vakıf kaynaklar "Netanyahu'nun şartlı olumlu bir yanıt verdiğini" ve Hamas'ın "geçici sükunetin kalıcı bir savaş durdurmaya dönüşebileceğine" dair net garantiler talep ettiği için henüz nihai onay vermediğini açıkladı.
Ravid, gerçek müzakerelerin şu anda (sadece) Doha'da değil, geçen hafta Amerika ve İsrail vatandaşı asker Idan Alexander'ın serbest bırakılmasında kilit rol oynayan Filistin asıllı Amerikalı iş insanı Beşşar Behbeh tarafından yönetilen arka kapı kanalları aracılığıyla da yürütüldüğünü belirtti.
Ravid, "Genel ilkeler üzerinde anlaşmaya varılırsa, müzakereler ayrıntıları görüşmek üzere yeniden Doha'ya taşınacak," diye ekledi.
Diğer İsrailli kaynaklara göre, Netanyahu'nun şartı, ateşkes sırasında yapılacak müzakerelerin sonunda savaşı bitirme taahhüdü vermemek.
Bu durum, işgal hükümeti başbakanının bilinen oyalama, yükümlülüklerden kaçma ve anlaşmaları bozma taktiklerine yeniden başvurma niyetini gösteriyor.