Lübnanlı siyasetçi Fuad Mahzumi'nin Beyrut belediye seçimlerinde Sünni liderlik rolüne soyunma çabaları, beklenenin aksine düşük bir destekle sonuçlandı. Mahzumi'nin listeye sadece yaklaşık 2 bin oy kazandırabildiği ifade edilirken, bu durum siyasi geleceği hakkında soru işaretleri yarattı.

YDH - Lübnanlı iş adamı ve Ulusal Diyalog Partisi Başkanı Fuad Mahzumi'nin, Beyrut'taki son belediye seçimlerini siyasi bir referans merkezi olma ve Sünni liderlik boşluğunu doldurma çabası, beklediği sonucu vermedi.
Mahzumi'nin, özellikle Saad Hariri'nin siyasetten çekilmesinin ardından kendisini merhum Başbakan Refik Hariri'nin bir benzeri olarak konumlandırma hayali, seçim sonuçlarıyla sarsıldı.
El-Ahbar gazetesinin haberine göre Mahzumi, kurulan ittifak listesine sadece yaklaşık 2 bin oy kazandırabildi.
Mahzumi, Refik Hariri suikastı sonrası ve özellikle 2018'de Şii oylarla da olsa milletvekili seçilmesiyle siyasi arenada daha görünür olmayı hedeflemişti.
Saad Hariri'nin siyaset sahnesinden çekilmesini Sünni sokakta hakimiyet kurmak için altın bir fırsat olarak gören Mahzumi, sosyal ve sağlık kurumları aracılığıyla ve Hizbullah'a yönelik saldırılarıyla Sünni tabanda sempati toplamaya çalıştı.
Ancak, büyük bir milletvekili grubuna liderlik etme hayalleri kurarken, parlamento seçimlerinde sadece kendi sandalyesini koruyabildi.
Belediye seçimleri sürecinde Mahzumi, kendisini siyasi güçler arasında bir "arabulucu" olarak konumlandırarak listelerin oluşturulmasında aktif rol oynadı.
Adaylarla gündüz görüşmeler yapıp gece siyasi güçlerle pazarlıklar yürüttüğü, bazı adaylara başkanlık vaatlerinde bulunduğu ve Sünni bir ittifak sağlayarak koalisyon listesinin ezici bir zafer kazanacağını taahhüt ettiği belirtiliyor.
Ancak bu özgüvenli tavrı, bazı siyasi güçleri küçümsemesine ve özellikle milletvekili Nebil Bedir'in Beyrut'taki ağırlığını göz ardı etmesine yol açtı.
Seçim sonuçlarının incelenmesi, "Beyrut Bizi Birleştirir" listesinin aldığı yaklaşık 44 bin oyun içerisinde Mahzumi'nin kişisel katkısının, en yüksek tahminlere göre bile 2 bin oyu geçemediğini ortaya koydu.
Bu durum, Mahzumi'nin Sünni seçmen nezdindeki gerçek halk desteğinin zayıf olduğunu gösterdi.
Ayrıca, seçim günü Mahzumi'nin kampanya ekibinin iletişim sistemlerinde yaşanan teknik aksaklıklar da dikkat çekti.
Mahzumi'nin karizma eksikliği, halkla yeterince temas kurmaması ve Lübnan Kuvvetleri ile yakın ilişkilerinin Sünni tabanın bir kısmını rahatsız etmesi de popülaritesindeki düşüşün nedenleri arasında sayılıyor.