Beyaz Saray'dan Harvard'a yabancı öğrenci yasağı

img
Beyaz Saray'dan Harvard'a yabancı öğrenci yasağı YDH

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Harvard Üniversitesi'nin yabancı öğrenci kabul etme yetkisini iptal etti. Karar, üniversitenin Filistin yanlısı protestolara katılan öğrencilerin isimlerini federal makamlara vermeyi reddetmesi üzerine alındı ve yaklaşık 6 bin 800 öğrenciyi etkiliyor.




YDH - ABD İç Güvenlik Bakanlığı (DHS), Harvard Üniversitesi'nin yabancı uyruklu öğrenci kabul etme ve öğrenci değişim programlarını yürütme sertifikasını iptal etti.

Bu kararla birlikte Harvard, artık öğrencilerin ABD öğrenci vizesi alabilmesi için gerekli olan belgeleri düzenleyemeyecek.

Halihazırda üniversitede kayıtlı olan yaklaşık 6 bin 800 yabancı öğrencinin ise başka bir üniversiteye geçiş yapması gerekecek, aksi takdirde ülkede kalma haklarını kaybedecekler.

Bu öğrenciler, Harvard'daki toplam öğrenci sayısının yüzde 27'sini oluşturuyor ve 140 farklı ülkeden geliyorlar.

İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem, Harvard'ı "şiddeti, antisemitizmi teşvik etmek ve Çin Komünist Partisi ile işbirliği yapmakla" suçladı.

Noem, "Üniversitelerin yabancı öğrencileri kabul etmesi ve milyarlarca dolarlık fonlarını doldurmak için onların daha yüksek öğrenim ücretlerinden yararlanması bir ayrıcalıktır, hak değil," diyerek, "Harvard'ın doğru olanı yapmak için birçok fırsatı oldu. Reddetti," ifadelerini kullandı.

Bu çatışmanın temelinde, üniversitenin Filistin yanlısı protestolara katılan öğrencilerin kimlik bilgilerini ABD Başkanı Donald Trump yönetimine teslim etmeyi reddetmesi yatıyor.

Noem, Harvard'ın bu talepleri yerine getirmesi için 72 saati olduğunu, aksi takdirde yasağın kesin olarak yürürlüğe gireceğini belirtti.

Üniversite yönetimi ise bakanlığın bu adımını yasa dışı ve intikam amaçlı olarak nitelendirerek, kararın kurumun akademik ve araştırma misyonunu baltaladığını savundu.

Trump yönetimi ile Harvard Üniversitesi arasındaki gerilim, nisan ayında yönetimin üniversiteye sağlanan ve çoğunlukla bilimsel araştırmalar için kullanılan 2,2 milyar dolarlık federal fonu dondurmasıyla tırmanmıştı.

Beyaz Saray, fonların yeniden serbest bırakılması için üniversite yönetim sisteminin gözden geçirilmesini, öğretim üyesi işe alım politikalarının değiştirilmesini ve "Amerikan değerlerine düşman olarak nitelendirilen yabancı öğrencilerin" kabulünün durdurulmasını talep etmişti.

Ayrıca, yetkililer Harvard hakkında antisemitizm ve Trump'ın son verilmesini istediği çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık politikalarını desteklediği iddialarıyla soruşturma başlattı.

Başkan Trump, üniversitenin "tehlikeli ideolojik akımları desteklediği" gerekçesiyle vergiden muaf statüsünün kaldırılmasını da önermişti.

ABD Eğitim Bakanı ise Harvard'ın "Yahudi öğrencileri ayrımcılığa karşı koruyamaması" ve kampüslerinde "ayrılıkçı ideolojileri" desteklemesi nedeniyle üniversitenin finansmanıyla ilgili denetim yapılacağı sözünü verdi.

Bu gelişmelere karşılık olarak Harvard Üniversitesi, Trump yönetimine karşı dava açtı. Üniversite ayrıca, aralarında Ivy League üyelerinin de bulunduğu yaklaşık on Amerikan üniversitesiyle birlikte, ABD Başkanı'nın politikalarına karşı ortak bir strateji belirlemek amacıyla gayri resmi bir grup oluşturdu.