İran: Anlaşma olursa ABD'li denetçilere izin verilebilir

img
İran: Anlaşma olursa ABD'li denetçilere izin verilebilir YDH

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed İslami, nükleer bir anlaşmaya varılması durumunda ABD'li denetçilerin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) aracılığıyla İran tesislerine erişimine izin verilebileceğini belirtti.




YDH - İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed İslami, yaptığı açıklamada, uranyum zenginleştirmenin İran için "kırmızı çizgi" olduğunu ve nükleer sanayinin temelini oluşturduğunu vurguladı.

İslami, basına yaptığı açıklamada, Tahran'ın tutumunun açık, net ve yasal olduğunu vurgulayarak İran heyetinin bu tutumu devam eden müzakereler sırasında açıkça ilettiğini belirtti.

İslami, uluslararası medyada yer alan haberlerin "müzakerelerin perde arkasında olup bitenlerin gerçeğini yansıtmadığını" söyledi.

İranlı yetkili ayrıca, bir anlaşmaya varılması hâlinde Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) aracılığıyla ABD'li denetçilerin İran'ın nükleer tesislerine erişimine izin verilebileceğine işaret etti.

İslami, İran'ın olası bir anlaşmada bağlı kalacağı iki temel husus (Tahran'ın nükleer silah edinme arayışında olmaması ve uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin askeri amaçlarla kullanılmaması) olduğunu belirtti.

'İsrail'in müdahalelerine son verilmeli'

İslami, bu bağlamda Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nı "profesyonellik ve tarafsızlığa" bağlı kalmaya çağırarak, "İsrail'in müdahalelerine ve asılsız iddialarına" son verilmesi gerektiğini talep etti.

İslami, "Ajansın tarafsızlığa bağlı kalacağını, İsrail'in çalışmalarına müdahalesini sona erdireceğini ve asılsız iddialarına bir son vereceğini umuyoruz," dedi.

'Müzakerelerin yeni turu için istişareler sürüyor'

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekai ise "Müzakerelerin bir sonraki turunun tarihi ve yerini belirlemek için istişareler devam ediyor ve Umman bunu daha sonra açıklayacak," dedi.

Bekai, İran ile ABD arasındaki dolaylı müzakerelerin "tek bir konuyu, yani nükleer dosyayı ve yaptırımların kaldırılmasını ele aldığını," vurgulayarak, "başka herhangi bir konuyu kapsamadığını" belirtti.

Bekai, "İran'ın önceliğinin yaptırımların kaldırılması olduğunu" vurgulayarak, "müzakere heyetinin bunu başarmak için her türlü çabayı göstermekten çekinmeyeceğini" kaydetti.

Bekai ayrıca, "uranyum zenginleştirmenin İran'ın nükleer sanayisinin ayrılmaz bir parçası olduğunu" belirterek bu ilkeyle çelişen her türlü öneriyi reddetti.

İran Dışişleri Bakanlığı daha önce yaptığı açıklamada, adil, hakkaniyetli ve gerçekçi bir nükleer anlaşmaya ciddiyetle ulaşmaya çalıştığını belirtmiş ve bu konudaki meşru haklarını şöyle açıklamıştı: "Eğer amaç İran'ın nükleer silah edinmesini engellemekse, bu bir anlaşma demektir. Ancak amaç İran'ı barışçıl nükleer enerji hakkından mahrum etmekse, bu süreç fayda sağlamayacaktır."

Bakanlık, "İran'ın nükleer sanayisini koruma" taahhüdüne işaret ederek, "Bu konuda asla taviz vermeyeceğiz," diye eklemişti.