ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun yolsuzluk davasının, Gazze’deki ateşkes görüşmeleri ile “bölgesel diplomasiye” zarar verdiğini belirtti.

YDH- Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’ya karşı yürütülen yargılamayı bir kez daha kınadı. Trump, bu hukuki sürecin yalnızca “adaletsiz değil”, aynı zamanda Hamas ile sürdürülen ateşkes görüşmeleri ve ABD destekli “savaş sonrası Ortadoğu’yu şekillendirme çabaları açısından da son derece tehlikeli olduğunu” söyledi.
Netanyahu için, “O bir savaş kahramanı… ABD ile birlikte İran’daki tehlikeli nükleer tehdidi ortadan kaldırmak için büyük başarılar elde ediyor.” diyen Trump, Truth Social üzerinden yaptığı yeni paylaşımda görüşlerini dile getirdi.
İsrail’de Netanyahu’ya yapılanların “korkunç” olduğunu belirten Trump, “Bu sözde ‘adalet’ rezaleti, hem İran’la hem de Hamas’la yürütülen müzakerelere engel teşkil edecek.” ifadelerini kullandı.
Trump, Netanyahu’ya açılan davayı “SİYASİ CADI AVI” olarak nitelendirdi ve bunu ABD’de kendisine karşı yürütülen davalarla kıyasladı. Netanyahu’ya yöneltilen lüks hediyeler ve medya etkisiyle ilgili suçlamaları ise alaya aldı.
Trump ayrıca, Netanyahu’nun şu anda “Hamas’la bir anlaşma sürecinde” olduğunu vurguladı. Bu sürecin, esir değişimini ve potansiyel bir ateşkes anlaşmasını içerdiğini belirtti.
Büyük harflerle “BİBİ’Yİ RAHAT BIRAKIN, YAPMASI GEREKEN BÜYÜK BİR İŞ VAR!” diye yazarak çağrısını sürdürdü.
Trump’tan Gazze ateşkesi için baskı
Trump’ın bu sert söylemlerinin, Israel Hayom ve Kanal 12 kaynaklarına göre, ABD Başkanı’nın Netanyahu’ya Gazze’deki savaşı sonlandırması yönünde perde arkasında ciddi baskı yaptığı yönündeki haberlerle örtüşmesi dikkat çekti.
Hafta başında gazetecilere konuşan Trump, “önümüzdeki hafta içinde” bir ateşkes beklediğini söyledi ve ABD’nin Ortadoğu özel temsilcisi Steve Witkoff’un tarafları anlaşmaya yaklaştıran bir çerçeve sunduğunu iddia etti.
İsrail ve ABD medyasına göre Netanyahu, “savaşı sona erdirmeye açık olduğuna” dair sinyaller vermeye başladı, ancak sadece Hamas’ın kabul etmesinin zor olduğu şartlarla.
Yetkililer bunu, İsrail yönetiminin Gazze’ye saldırılar başladığından beri sıkça kullandığı bir taktik olarak yorumluyor.
Öte yandan Hamas, Witkoff’un önerisini kabul ettiğini duyurdu. Bu önerinin, kalıcı ateşkesi, İsrail’in tam çekilmesini, insani yardım girişine izin verilmesini ve Gazze’de profesyonel bir sivil yönetimin kurulmasını kapsadığı bildirildi. Ancak Hamas, Netanyahu’yu ciddi ilerlemeleri engellemek ve Gazze’deki acıları uzatmakla suçladı.
ABD baskısına rağmen Netanyahu davası sürüyor
ABD’den gelen baskılara rağmen, İsrail mahkemeleri Netanyahu’nun yargılamasını ertelemeyi reddetti. Yargıçlar, erteleme için yeterli gerekçe sunulmadığını belirtti. Netanyahu’nun, dolandırıcılık, rüşvet ve güveni kötüye kullanma gibi çeşitli suçlamalarla yargılandığı bildirildi.
Yargılama sürerken, İsrail ordusu Gazze’deki “operasyonel hedeflerin tamamlandığını” öne sürdü. Bundan sonraki adımların siyasi liderliğe bağlı olduğunu duyurdu.
Kanal 12’nin haberine göre, Netanyahu’nun müttefiki ve Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer bu hafta Washington’a giderek, Başbakan’ın Temmuz ayında Beyaz Saray’a yapması beklenen ziyaretin hazırlıklarını yapacak.
Görüşmelerde “Gazze, esirler, bölgesel normalleşme ve ABD–İran diplomasisinin geleceği” gibi başlıkların ele alınmasının beklendiği kaydedildi.
Trump: Buna göz yummayacağız
Trump, yaşananların “ciddiyetine” tekrar dikkat çekerek, Netanyahu’nun yargılanmasının “zaferlerini gölgelediğini” ve İsrail’in müzakere çabalarını zayıflattığını savundu.
“Amerika Birleşik Devletleri, İsrail’i korumak ve desteklemek için her yıl milyarlarca dolar harcıyor, herhangi bir ülkeye harcadığımızdan çok daha fazla.” diyen Trump, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:
“Buna göz yummayacağız.”