Maariv gazetesine konuşan İsrailli uzman Dr. Moşe Elad, Suriye'de Colani rejimi altında İsrail ile bir ittifak kurulabileceğini ve İsrail'in tüm Arap dünyasıyla barış yapabileceği bir dönemin yakın olduğunu belirtti. Elad, İran'ın yenilgisinin bölgedeki dengeleri değiştirdiğini ve Arap ülkelerinin Filistin sorununu bir kenara bırakarak İsrail ile yakınlaştığını ifade etti.

YDH - Orta Doğu uzmanı ve Batı Celile Akademisi'nde öğretim görevlisi olan Albay Dr. Moşe Elad, yakın zamana kadar hayal gibi görünen bir senaryonun artık her zamankinden daha yakın olduğunu belirtti.
Maariv gazetesine mülakat veren Elad, "Suriye'nin yeni lideri Ahmed eş-Şaraa (Ebu Muhammed el-Colani) ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Beyaz Saray'ın bahçesinde el sıkıştığı bir sahne artık bir serap değil. Böyle bir manzara yakında gerçekleşebilir," değerlendirmesinde bulundu.
'Stratejik ittifak arayışında'
Dr. Elad, Colani'nin İsrail ile stratejik bir ittifak arayışında olduğunu belirterek, "Evet, bu bir serap değil. Bu, pek çok kişinin fark etmekte zorlandığı ancak gözlerimizin önünde gerçekleşen bir gerçeklik," ifadelerini kullandı.
Elad'a göre, İran'ın bölgedeki yenilgisi, Arap ve Müslüman ülkelerin İsrail'e yakınlaşmasının önündeki en büyük engeli ortadan kaldırdı.
Filistin sorunu aşıldı
Elad, Filistin davasının artık bir ön koşul olmaktan çıktığını vurgulayarak, "Birkaç yıl öncesine kadar Filistin sorunu çözülmeden herhangi bir Arap ülkesiyle ilişki kurmak mümkün değildi. Artık Filistin sorununun aşılabileceği ve Filistinlilerin ön koşulsuz İbrahim Anlaşmaları'na katılabileceği bir durumun yaratılabileceği ortaya çıktı," dedi.
Elad, ABD'nin bölgedeki yeni düzenlemelerine de dikkat çekerek, Suriye ve Lübnan'ın İbrahim Anlaşmaları'na katılmasının artık şaşırtıcı olmayacağını ifade etti.
Uzman, "İstasyon'dan kalkan trene binemeyen pişman olacak. Tren çoktan yola çıktı ve İsrail, katılacak yeni ülkeleri bekliyor," şeklinde konuştu.