Reuters: İran, Hürmüz Boğazı'nı kapatmaya hazırlanıyor

img
Reuters: İran, Hürmüz Boğazı'nı kapatmaya hazırlanıyor YDH

Reuters haber ajansına konuşan iki Amerikalı yetkili, İran'ın geçen ay gemilere deniz mayınları yüklediğini iddia etti. Bu gelişme, Washington'da Tahran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatmaya hazırlandığı yönündeki endişeleri artırdı.




YDH - Washington'da, Tahran'ın İsrail'in geçen ay düzenlediği saldırının ardından Hürmüz Boğazı'nı kapatmak için hazırlık yaptığına dair endişelerin arttığı bildirildi.

Reuters haber ajansına konuşan iki Amerikalı yetkili, İran güçlerinin geçen ay Körfez'deki gemilere deniz mayınları yüklediğini öne sürdü.

Daha önce kamuoyuna açıklanmayan bu hareketliliğin, ABD istihbarat servisleri tarafından İsrail'in 13 Haziran'da İran'a yönelik ilk füze saldırısının ardından tespit edildiği belirtildi.

Yetkililer, henüz boğaza döşenmemiş olan bu mayınların yüklenmesinin, Tahran'ın dünyanın en işlek deniz yollarından birini kapatma konusunda ciddi olabileceğini gösterdiğini ifade etti.

Söz konusu adımın, tırmanan çatışmayı daha da büyüteceği ve küresel ticarete ciddi zararlar vereceği vurgulandı.

Küresel petrol ve doğalgaz sevkiyatının yaklaşık beşte biri Hürmüz Boğazı üzerinden yapılıyor ve boğazın herhangi bir şekilde kapatılması, dünya enerji fiyatlarında keskin bir artışa neden olabilir.

Mayınların akıbeti belirsiz

Reuters, İran'ın mayınları tam olarak ne zaman yüklediğini tespit edemedi. Bu mayınların döşenmesi durumunda, gemilerin bu hayati geçiş noktasını kullanması fiilen engellenmiş olacaktı.

Mayınların daha sonra gemilerden boşaltılıp boşaltılmadığı da bilinmiyor.

Haberde kaynaklar, ABD'nin mayınların yüklendiğini nasıl öğrendiğini açıklamazken, bu tür istihbarat bilgilerinin genellikle uydu görüntüleri, gizli insan kaynakları veya her ikisinin birleşimiyle elde edildiği belirtildi.

İran'ın hamlesi bir 'blöf' olabilir mi?

Aynı Amerikalı yetkililer, Washington yönetiminin mayın yükleme hamlesinin bir "blöf" olma ihtimalini de göz ardı etmediğini söyledi.

Yetkililere göre İran, boğazı kapatma konusunda ciddi olduğunu Washington'a göstermek için, bunu fiilen yapma niyeti olmaksızın mayınları hazırlamış olabilir.

Yetkililer ayrıca, İran güçlerinin sadece İran liderliğinden gelebilecek olası bir emre karşı hazırlık yapıyor olabileceğini de değerlendirdi.

Stratejik geçiş noktası

Umman ile İran arasında yer alan Hürmüz Boğazı, Basra Körfezi'ni güneydeki Umman Körfezi'ne ve devamında Arap Denizi'ne bağlıyor.

Boğaz, en dar noktasında 21 mil (34 kilometre) genişliğinde olup, her yönde sadece iki mil genişliğinde bir seyrüsefer koridoruna sahip.

ABD Savunma İstihbarat Ajansı'nın 2019 yılındaki bir tahminine göre, İran'ın küçük ve hızlı teknelerle süratle döşeyebileceği 5 binden fazla deniz mayını bulunuyordu.