Knesset: İran’a karşı savaşta iç cephe çöktü

img
Knesset: İran’a karşı savaşta iç cephe çöktü YDH

İsrail’in İran savaşı sırasında yaşadığı büyük iç başarısızlıklar, Knesset raporuyla ortaya çıktı. Savaş nedeniyle 13.000-19.000 yerleşimci evsiz kalırken, 45 bin 730 tazminat talebi yapıldı.




YDH- İsrail medyasının aktardığına göre, İran’a karşı yürütülen savaşta işgal güçlerinin iç cephesinde “yıkıcı etkiler” yaşandı. Savaşın yol açtığı yaygın hasar sebebiyle yerel yönetimlerin acil durumlara hazırlık durumları Knesset’teki Devlet Denetleme Komitesi tarafından ele alındı.  

Rapor, hükümetin kriz yönetiminde “başarısız” olduğunu, koordinasyon eksikliği ve temel ihtiyaçların karşılanmasında “ciddi eksiklikler” bulunduğunu ortaya koydu.

Knesset üyesi ve komite başkanı Mickey Levy, “Aynı başarısızlık 20 yıldır tekrarlanıyor: ne kapsamlılık var, ne hazırlık, ne de sorumluluk. Devlet, 7 Ekim’den sonra bile hiçbir şey öğrenmedi.” dedi.

Levy, yerel yönetimlerin üzerlerine düşeni yaptığını ancak devletin tamamen yok olduğunu belirterek, “Sorumlu kim? Başbakanlık mı? Sosyal İşler Bakanlığı mı? Yanıtı koordine eden, konut veya barınma çözümleri sunan tek bir kurum yok.” diye sordu.

Rakamlarla durum

Knesset Araştırma Merkezi verilerine göre, tahmini 11.000 tahliye edilen yerleşimci bölgede yaklaşık 100 otelde konaklatıldı, diğerleri ise “kendi imkanlarıyla” barınak bulmak zorunda kaldı.

Etkilenen yerleşim alanlarından bazıları:

Tel Aviv: 2.550 tahliye

Ramat Gan: 2.500 tahliye

Bnei Brak: 2.050 tahliye

Bi'ir Seba’: 1.700 tahliye

Bat Yam: 1.300 tahliye

Holon: 1.050 tahliye

Petah Tikva: 1.000 tahliye, ayrıca Rishon LeZion ve Rehovot

Tahliye edilen yerleşimciler, vergi dairesine toplam 45 bin 730 tazminat başvurusu yaptı. Bunların 35 bin 981’i bina hasarlarıyla ilgiliydi. Diğer talepler ise ekipman, araçlar, depolar, altyapı ve tarım alanlarındaki zararlara ilişkin.

Toplantıda, yerel yönetimler merkezi hükümeti “destek ve koordinasyon eksikliği” nedeniyle sert biçimde eleştirdi; altyapı güçlendirmesinde “ciddi boşluklar” olduğu vurgulandı. Uzun vadeli konut çözümlerinin bulunmaması ve tahliye edilenlerin barındırılmasının “ekonomik yükünün arttığına” dikkat çekildi.

Ulusal Acil Durum Otoritesi’nden Avi Mishrim, koordinasyonun kendi yetki alanlarına girmediğini, bunun Başbakanlık Genel Sekreteri’nin sorumluluğunda olduğunu söyledi ve “Daha fazla hazırlık gerekli.” dedi.

Sosyal İşler Bakanlığı’ndan Karine Ofer ise rehabilitasyon sürecini koordine eden tek bir kurumun olmadığını kabul etti ve “Otellerde kalanlar haklarından habersiz, net bilgi yok. 7 Ekim’den hiçbir ders almadık.” ifadelerini kullandı.

3.000’i aşkın yaralı

Maariv’in pazartesi günü bildirdiğine göre, İran’ın roket saldırıları sonucu İsrail’deki çatışmalarda yaralananların sayısı “keskin biçimde” arttı. İran’ın misilleme saldırılarında İsrail “ağır zarar” gördü.

İsrail Sağlık Bakanlığı verilerine göre, savaş süresince yaklaşık 3 bin 345 yerleşimci yaralandı ve hastanelerde tedavi gördü.

Savaş ayrıca psikolojik açıdan da büyük zarar verdi. Bakanlık, artan travma kaynaklı ruh sağlığı vakalarına dikkat çekti; hem yeni hem de yeniden tedavi gören hastalarda psikolojik destek talebinde belirgin bir artış yaşandı.