HTŞ rejimi, Halep'te Fransız sömürgecilere direnenlerin anıtını yıktı

img
HTŞ rejimi, Halep'te Fransız sömürgecilere direnenlerin anıtını yıktı YDH

Suriye'nin Halep kentinde bulunan ve Fransız sömürgecilere direnişi simgeleyen Şehitler Anıtı yıkıldı. HTŞ rejiminin Halep Valisi olayı 'kabul edilemez bir hata' olarak nitelendirip sorumluların hesap vereceğini belirtirken, anıtın kaldırılma kararının halktan gelen talepler doğrultusunda alındığını savundu.




YDH - Suriye'nin Halep kentinin merkezindeki Sadullah el-Cabiri Meydanı'nda bulunan ve Fransız işgaline ve sömürgeciliğe karşı direnişin anısına 1984’te tasarlanan Şehitler Anıtı, çarşamba akşamı taşınma çalışmaları sırasında yıkıldı.

Sosyal medyada yayılan video kaydında, anıtın üst kısmının vinçle metal halatlarla çekilirken kırılarak yere düştüğü anlar yer alırken, aktivistler bu görüntüleri "küçültücü" olarak nitelendirdi.

Sosyal medya kullanıcıları, anıtın yıkılmasına tepki göstererek, olayın anıtın değerine yönelik bir saygısızlık olduğunu ifade etti.

Vali: Yaşananlar kabul edilemez

Olayın ardından Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) rejiminin Halep Valisi Azzam el-Garib, X platformu üzerinden yaptığı açıklamada, görüntülerin "önceki rejimin Şehitler Anıtı adını verdiği yapının taşınması sürecinde bariz bir kusur olduğunu gösterdiğini" belirtti.

Haleplilere seslenen Vali Garib, "Yaşananlar hiçbir standartta kabul edilemez," diyerek, "Sorumluluk, daha önce üzerinde durulan teknik ve yapısal standartlara uymadan taşımayı gerçekleştiren tarafa tamamen yüklenecektir," ifadelerini kullandı.

Anıt neden kaldırılmak istendi?

Vali, anıtın müzeye taşınmasına yönelik onayın, meydanı "canlı bir kültür alanına" dönüştürme projesi kapsamında Halep Kent Meclisi tarafından Tarihi Eserler Müdürlüğü ile koordineli olarak sunulan plana dayandığını açıkladı.

Garib, planın gerekçesini şu sözlerle savundu:

"Bu plan, bazı vatandaşlardan gelen talepler üzerine hazırlandı. Çünkü bu yapı, onların hafızasında şehrin acı dolu bir dönemiyle ve önceki rejimin 1982-1984 yılları arasındaki olaylar ve uygulamalarıyla bağlantılıydı."

Vali, anıtın anlamına ilişkin farklı görüşler olmasına rağmen, taşıma işleminin "tarihi değerini korumak amacıyla uzmanların gözetiminde, hassas ve güvenli bir yöntemle" yapılması talimatı verildiğini vurguladı.

Kararın arkasında ideolojik bir neden olmadığını iddia eden Garib, "Anıtın taşınması, sahadaki verilere ve toplumsal görüşlere dayanan bir kentsel gelişim planı çerçevesinde alınmış idari bir karardı," dedi.

Vali ayrıca, hasar gören parçaların usulüne uygun olarak müzede saklanması için derhal restore edilmesi talimatını vereceğini belirterek, kentin köklü medeniyetine ve projelerinin liyakat, disiplin ve tarihe saygı ruhuyla yönetilmesine özen gösterdiklerini ekledi.

Resmi açıklamaya dair şüpheler

Ancak söz konusu resmi açıklama, özellikle anıtın parçalanmış halini gösteren fotoğrafların yayılmasının ardından pek çok kişiyi ikna etmedi.

Bazı aktivistler ve bölge sakinleri, olayla ilgili şeffaf bir soruşturma başlatılmasını, sorumluların hesap vermesini ve anıtın eski haline getirilmesini talep etti.

Sadullah el-Cabiri Meydanı'nın rehabilitasyon ve güzelleştirme projesini yürüten şirketin daha önce yayımladığı yeni meydan tasarımlarında anıtın yer almaması, şüpheleri daha da artırdı.

Çok sayıda bölge sakini ve aktivist, bu durumu anıtı kaldırmaya yönelik "kasıtlı bir niyetin" göstergesi olarak yorumlamıştı.



Makaleler

Güncel