OPEC+ petrol arzını artırmaya hazırlanıyor

img
OPEC+ petrol arzını artırmaya hazırlanıyor YDH

OPEC+ ülkeleri, sekiz üyenin üretim kısıntılarını tamamen kaldırarak Eylül ayında günlük yaklaşık 550 bin varil ek petrol arzı planlarken, bu adımın Birleşik Arap Emirlikleri’nin kota artışını destekleyerek artan yaz talebine yanıt ve piyasa payını koruma amacı taşıdığı bildirildi.




YDH- Reuters’ın beş kaynağa dayandırdığı haberine göre, üretici ülkeler bloğu, sekiz üyenin gönüllü kısıntılarını terk etme planlarını sürdürüyor. Bu durum, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) üretimini kota artışı kapsamında genişletmesine olanak tanıyacak.

Nisan ayında toplam günlük 2,17 milyon varil kısıntının kaldırılmasına yönelik adımların ilk aşaması günlük 138 bin varillik artışla başlamıştı. Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında petrol fiyatlarının görece düşük seyretmesine rağmen grup üretimi toplamda günlük 411 bin varil artırmıştı.

Geçtiğimiz Cumartesi günü OPEC+, Ağustos ayı için günlük 548 bin varillik yeni bir artış kararı almıştı. Beş farklı kaynağın Pazartesi günü aktardığı bilgilere göre, 3 Ağustos’ta yapılacak toplantıda Eylül ayı için de benzer ölçekte bir artış üzerinde mutabakat sağlanması bekleniyor.

Planlanan artış, Suudi Arabistan, Rusya, BAE, Kuveyt, Umman, Irak, Kazakistan ve Cezayir’in üretim kısıntılarının tamamen geri çekilmesini kapsıyor. Bu kapsamda, BAE’nin yükselen üretim kotası doğrultusunda günlük 300 bin varil ilave arz gerçekleştirmesi öngörülüyor.

Yetkililer, OPEC+’ın kademeli üretim artışlarıyla, Kuzey Yarımküre’de yaz aylarında yükselen talebi fırsata çevirmeyi hedeflediğini belirtiyor. Grubun Eylül kararının piyasalar üzerindeki etkisi, toplantı sonrası şekillenecek.



Makaleler

Güncel