Elon Musk ve İsrail’den stratejik uydu iş birliği

img
Elon Musk ve İsrail’den stratejik uydu iş birliği YDH

Geçmişte İran ve Ukrayna’da ABD’nin “jeopolitik hedefleri” doğrultusunda iletişim desteği sağlayan SpaceX, şimdi de İsrail’in önümüzdeki 15 yıl boyunca iletişim ihtiyaçlarını karşılaması planlanan Dror 1 uydusunu ABD’den fırlatmaya hazırlanıyor.




YDH- Globes’un bildirdiğine göre, İsrail'in yeni nesil iletişim uydusu Dror 1, pazar sabahı Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX şirketine ait Falcon 9 roketiyle ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Üssü’nden uzaya fırlatılacak. Uydunun, İsrail'in önümüzdeki 15 yıl boyunca “iletişim ihtiyaçlarını” karşılamayı hedeflediği belirtildi.

Haberde, bu fırlatmanın, SpaceX ile İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii (IAI) arasında 2016’da yaşanan başarısız Amos 6 fırlatma girişiminden sonraki ilk ortak deneme olduğu belirtildi. 2016’da, Falcon 9 roketi kalkış öncesi infilak etmiş ve Amos 6 iletişim uydusu da bu kazada yok olmuştu.

Globes’a göre, ABD makamları bu fırlatmanın SpaceX için de bir ilk olduğunu vurguluyor: Dror 1, jeostatik yörüngeye gönderilecek ve bu, yörüngede Dünya’nın sabit bir noktası üzerinde kalacağı anlamına geliyor. Roketin, uydunun fırlatılmasının ardından Atlantik Okyanusu’nda insansız bir platforma iniş yapması planlanıyor.

Dror 1 uydusu, IAI'nin Füze ve Uzay Sistemleri Grubu tarafından geliştirildi.

Uydunun, İsrail’in iletişim alanında dışa bağımlılığını azaltma amacı taşıdığını söyleyen Globes, ayrıca, özel iletişim şirketlerine ihtiyaç duymadan ülkenin uzun vadeli iletişim altyapısını desteklemesinin hedeflendiğini kaydetti.

Haberde buna ek olarak, uydunun “gelecekteki ihtiyaçlara” yanıt verebilecek esnek iletişim sistemleri ve özel bir dijital haberleşme yükü ile donatıldığı ifade edildi.

Yaklaşık 200 milyon dolarlık bütçeyle, devlet talebi doğrultusunda geliştirilen Dror 1’in, “tamamen” iletişim amaçlı geliştirilen ilk uydu olduğu, daha önce kullanılan Amos uydularının ise “farklı görevleri” de yerine getirdiği bilgisine yer verildi.

Öte yandan, MintPress News’te yer alan bir analize göre, fırlatma operasyonunu üstlenen SpaceX, geçmişte yalnızca ticari faaliyetlerle değil, aynı zamanda “siyasi ve stratejik girişimlerle” de anıldı.

Analizde, Elon Musk’ın sahibi olduğu Starlink uydu internet ağı aracılığıyla İran’a gizlice iletişim ekipmanları gönderildiği ve bu sistem sayesinde internet sansürünün aşılarak, ABD destekli çeşitli “muhalif” grupların haberleşme imkânı bulduğu bildirildi.

Analize göre, SpaceX, yalnızca İran’da değil, Ukrayna’da da benzer şekilde kullanıldı; Starlink terminalleri, savaş sırasında Ukrayna ordusunun ve kamu kurumlarının iletişim altyapısını ayakta tutmak için devreye alındı.

MintPress, Musk’ın şirketlerinin ABD güvenlik kurumlarıyla yakın ilişkisine ve bu teknolojilerin “jeopolitik müdahalelerde” nasıl kullanıldığına da dikkat çekmişti.