İsrail meseleleri uzmanı Firas Yaği, Başbakan Netanyahu'nun artan kamuoyu baskısı ve ordudaki yıpranma nedeniyle ABD'den 60 günlük ateşkes garantisi alarak zaman kazanmaya çalıştığını belirtti. Yaği'ye göre Netanyahu, bu 'geçici anlaşma' ile sağcı hükümetini korumayı ve savaşın sonlandırılması için gizli müzakerelere zemin hazırlamayı amaçlıyor.

YDH - İsrail meseleleri uzmanı Firas Yaği, İsrail kamuoyunda yaşanan köklü bir dönüşüme dikkat çekerek, esir takası anlaşmasına destek verenlerin oranının yüzde 57'den yüzde 74'e yükseldiğini söyledi.
Şehab Haber Ajansı'na özel açıklamalarda bulunan Yaği, bu durumun Başbakan Benyamin Netanyahu'yu ciddi bir siyasi çıkmaza soktuğunu ve ABD güvenceli geçici bir anlaşma arayışına ittiğini ifade etti.
Netanyahu'nun 'geçici anlaşma' manevrası
Yaği'ye göre Netanyahu, ABD'den 60 günlük bir ateşkes garantisi alarak zaman kazanmaya çalışıyor. Bu planın, geçici ateşkesin ardından çatışmaların yeniden başlatılması ihtimalini de içerdiğini belirten Yaği, Netanyahu'nun asıl amacının sağcı hükümetini çöküşten korumak ve savaşın tamamen sona erdirilmesine yönelik gizli müzakereler için zemin hazırlamak olduğunu dile getirdi.
Masadaki iki temel senaryo
Analize göre Netanyahu'nun önünde iki temel seçenek bulunuyor. İlk seçenek, ABD ve bölgesel aktörlerin desteğiyle kapsamlı bir anlaşmaya varıp ardından erken seçime gitmek.
İkinci seçenek ise siyasi kariyerini sonlandırmadan önce İbrahim Anlaşmaları’nın genişletilmesini tamamlamak amacıyla muhalefetin desteğiyle bir azınlık hükümeti kurmak.
Hamas'tan plana kesin ret
Yaği, Netanyahu'nun Refah'ta bir "insani şehir" kurma planının Hamas tarafından kesin bir dille reddedildiğini anımsattı.
Hamas'ın, İsrail'in kısmi çekilmesini veya yeni güç dengeleri oluşturacak herhangi bir haritayı kabul etmediğini belirten Yaği, bu durumun olası bir anlaşmanın başarı şansını zayıflattığını kaydetti.
Ordu yorgun, Washington baskı yapıyor
Askeri açıdan İsrail ordusunun artık uzun süreli çatışmaları sürdürecek durumda olmadığını ifade eden Yaği, ordunun ciddi şekilde yıprandığını ve uzun vadeli savaşlara hazır olmadığını belirtti.
Bu durum, hükümet üzerindeki anlaşma baskısını daha da artırıyor. Öte yandan Amerikan yönetimi de savaşı sona erdirmek için ciddi baskı uyguluyor.
Washington'ın ideal olarak kapsamlı bir anlaşmayı tercih etse de, geçici bir ateşkesi ara çözüm olarak kabul edebileceği ifade ediliyor. Ayrıca ABD’deki "siyasi yaz mevsiminin" bazı hayati kararların ertelenmesine yol açabileceği düşünülüyor.
Yaği, tüm göstergelerin karmaşık yapısına rağmen bir anlaşmanın kaçınılmaz hale geldiğini söyledi.
Önümüzdeki birkaç haftanın, bölgedeki ihtilaf haritasını değiştirecek kritik gelişmelere sahne olabileceğini vurgulayan Yaği, Netanyahu’nun artık manevra kabiliyetinin büyük kısmını kaybettiğini de sözlerine ekledi.