Direniş Ekseni yeniden mi şekilleniyor?

img
Direniş Ekseni yeniden mi şekilleniyor? YDH

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani’nin, Filistin’den Yemen’e, Irak’tan Bahreyn’e kadar uzanan Direniş Ekseni’ndeki grupları yeniden silahlandırmak amacıyla Bağdat’a gayri resmi bir ziyaret gerçekleştirdiği bildirildi.




YDH- Paris merkezli bir haber sitesi olan Worldcrunch’da yer alan habere göre, İran İslam Cumhuriyeti, Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Tuğgeneral İsmail Kaani’yi, Direniş Ekseni’ndeki grupları yeniden donatmak amacıyla Bağdat’a gönderdi. Bu hamlenin, Haziran ayında İsrail’in düzenlediği saldırılardan sonraki ilk bölgesel müdahale olduğu kaydedildi.

Aynı zamanda Lübnan Hizbullahı, Yemen Ensarullahı, Hamas ve İslami Cihad, Hicaz Hizbullahı ve Bahreyn merkezli Saraya el-Muhtar gibi grupların temsilcilerinin de Irak başkentinde bir araya geldiği iddia edildi.

Toplantıya, Irak’taki Halk Seferberlik Güçleri (Haşd Şabi) ev sahipliği yaparken, İran Kudüs Gücü’nün de katıldığı kaydedildi. Söz konusu toplantıda, bu grupların faaliyetlerini koordine etmek amacıyla bir komite kurulduğu, komitenin merkezinin Irak’ın güneyindeki Necef şehri olarak belirlendiği ifade edildi.

Haberde, “Direniş Ekseni” olarak anılan bu güçlerin bundan sonra İslami Cumhuriyet çatısı altında ve Kudüs Gücü ile “tam koordinasyon” içinde faaliyet göstereceği iddia edildi.

Worldcrunch, İran’ın, son bir buçuk yıldır bu gruplara yönelik İsrail saldırıları sonrası Direniş Ekseni’ni yeniden yapılandırmaya çalıştığını öne sürdü.

Toplantının ardından, bu grupların kendi ülkelerindeki hükümetlerle müzakerelerinde de “değişiklikler yaşandığı”, Lübnan Hizbullahı’nın, Lübnan Cumhurbaşkanı Jozef Aun ile yürüttüğü silah bırakma görüşmelerini mevcut koşullar nedeniyle sürdüremediği bildirildi.

Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım’ın, ABD Başkanı Donald Trump’ın Lübnan özel temsilcisi Thomas Barrack tarafından sunulan önerileri kabul etmeyeceklerini açıkladığı belirtildi.

Kasım’ın, Aşura törenleri sırasında yaptığı konuşmada, füzelerini Lübnan ordusuna teslim etme talebini reddettiği, bu füzelerin savunma güçlerinin temeli olduğunu ve İsrail’e karşı direniş taahhüdünden vazgeçmeyeceklerini dile getirdiği kaydedildi.

İsrail’in, Kasım’ın açıklamalarının ardından Hizbullah kontrolündeki bölgelere yönelik saldırılarını artırdığı, Kasım 2023’te varılan ateşkes anlaşmasına rağmen grubun birçok komutanının hedef alındığı ifade edildi.

Trump yönetiminin, Kasım 2023’te varılan Lübnan ateşkesinin birinci yıl dönümünü Hizbullah’ı silahsızlandırmak için son fırsat olarak değerlendirdiği belirtildi.

Irak’ta ise İsmail Kaani toplantısından sonra Halk Seferberlik Güçleri ile Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani hükümeti arasındaki tam entegrasyon görüşmelerinin durduğu, İran’a bağlı Ketaib Hizbullah, en-Nuceba Hareketi ve Asaib Ehl-i Hak gibi grupların Direniş Ekseni’ni yeniden canlandırmaya hazır oldukları kaydedildi.

Iraklı bir kaynağın Asaib’in lideri Kayıs el-Hazali’nin Necef’te kurulacak Direniş Ekseni koordinasyon komitesinin başında olacağı bilgisini verdiği aktarıldı.

Haberde ayrıca, Bağdat toplantısından sonra Yemen Ensarullahı’nın İsrail’e yönelik roket saldırılarını yeniden başlattığı, Temmuz ayı içinde 10, 12 ve 15’inde Ensarullah güçlerinin Kızıldeniz’de ticaret gemilerine yönelik saldırıları artırdığı ve İsrail’e füze fırlattığı bildirildi.

Ensarullah güçlerinin daha önce azalttığı ticaret gemilerine saldırıların, son Yunan gemisine yapılan saldırıyla yeniden yoğunlaştığı ve bu durumun İran ile koordineli olarak Kızıldeniz ticaret yollarına ciddi tehdit oluşturma kararlılığının göstergesi olduğu iddia edildi.

Worldcrunch, Bahreyn ve Suud’daki Şii grupların toplantıya katılmasının, Basra Körfezi’ndeki Arap monarşileri açısından “olumsuz bir gelişme” olduğunu, geçmişte bu tür grupların Suudi Arabistan ve Bahreyn’de sabotaj eylemleri gerçekleştirdiğini belirtti.

Worldcrunch son olarak, Kudüs Gücü desteğiyle yeniden “aktif” hale gelen bu grupların, Basra Körfezi’nde “hassas” bir dönemde bu monarşiler için “ciddi güvenlik sorunları” yaratabileceğini öne sürdü.