Uluslararası Ceza Mahkemesi, İsrail’in Netanyahu ve Gallant hakkındaki tutuklama emirlerinin iptali ve Filistin’deki savaş suçu soruşturmasının durdurulması yönündeki talebini reddetti.

YDH- Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), bugün yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında çıkarılan tutuklama kararlarının iptali için yapılan başvuruyu reddettiğini bildirdi. Ayrıca, işgal altındaki Filistin topraklarında işlenen savaş suçlarına ilişkin yürütülen soruşturmanın durdurulması talebini de kabul etmediğini bildirdi.
UCM Ön Yargılama Dairesi I, 9 Mayıs 2025 tarihinde İsrail tarafından sunulan iki yönlü talebin reddedildiğini belirtti. Bu talepler, Netanyahu ve Gallant hakkında çıkarılan tutuklama emirlerinin geri çekilmesi, iptali veya geçersiz sayılması ile Filistin’deki duruma ilişkin savcılığın yürüttüğü soruşturmanın durdurulmasını içeriyordu.
El-Meyadin’in bildirdiğine göre, Mahkeme, Roma Statüsü’nün 19(7) maddesine atıfla, "Bir soruşturmanın askıya alınmasının yalnızca bir devletin davanın kabul edilebilirliğine itiraz etmesi durumunda söz konusu olabileceğini" belirtti. Mahkeme, İsrail’in davanın kabul edilebilirliğine dair herhangi bir itirazda bulunmadığını vurguladı.
Daire ayrıca, Filistin’in kendi görüşünü sunmasının engellenmesi yönündeki İsrail talebini de reddetti. Mahkeme, konuya ilişkin yeterli delilin halihazırda toplandığını ve ek beyana ihtiyaç duyulmadığını kaydetti.
UCM, 5 Şubat 2021 tarihli kararında, Filistin’in Roma Statüsü’ne taraf bir devlet olduğunu teyit etmiş ve mahkemenin yargı yetkisinin Gazze, Batı Şeria ve 1967’den bu yana İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs’ü kapsadığını bildirmişti.
3 Mart 2021 tarihinde UCM Savcılığı, Filistin’deki durumla ilgili resmi soruşturmasını başlatmış, bu sürecin sonucunda Ön Yargılama Dairesi, 21 Kasım 2024’te, Başbakan Netanyahu ve eski Güvenlik Bakanı Gallant hakkında savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar iddiasıyla tutuklama emri çıkarmıştı.
Mahkeme, İsrail’in, UCM’nin Filistin topraklarında işlenen savaş suçları üzerinde yargı yetkisi bulunmadığı yönündeki iddiasını da reddetti. Daha önceki kararlarının geçerliliğini koruduğunu belirten mahkeme, 24 Nisan 2025 tarihli Temyiz Dairesi kararının mahkemenin bu konudaki yetkisini zayıflattığı şeklinde yorumlanamayacağını da açıkça ifade etti.