İran’ın 15 Haziran’daki füze saldırısında ağır hasar gören Hayfa Rafinerisi'nin devre dışı kalmasının ardından, Aşdod’daki Bazan rafinerisinin de “teknik arızalar” nedeniyle üretime geçememesi İsrail’de dizel üretimini durma noktasına getirdi.

YDH- İsrail'de yayımlanan The Marker gazetesinde yer alan habere göre, Aşdod’daki rafineri tesisi (Bazan), dizel üretimi alanında 21 Temmuz pazar günü yeniden tam kapasite faaliyete geçmesi beklenirken, bu süreçte yaşanan “teknik arızalar” nedeniyle açılışını bir hafta daha erteledi. Şirketin bu gecikmeden kaynaklı operasyonel “kâr kaybının” artacağı bildirildi.
Haberde, Bazan yetkililerinin, her 1,5–2 yılda bir düzenli olarak yapılan teknik yenileme sürecinin ardından bazı tesislerde “arızalar” tespit edildiğini belirttiği aktarıldı.
Rafineride 15 Haziran–4 Temmuz tarihleri arasında, katalitik kırma ünitesinde yer alan katalizörün planlı yenilenmesi için faaliyetler geçici olarak durdurulmuştu. Ancak bu yılki bakım döneminin, üretim açısından “kritik” bir döneme denk geldiği belirtildi.
Haberde, İsrail’in toplam dizel üretiminin “%69’unu” sağlayan Hayfa Rafinerisi’nin 15 Haziran’da İran’dan düzenlenen füze saldırısında isabet aldığı ve bu saldırı sonucunda taşıma borularının ve plastik sanayiine yönelik ara mamul üretiminin zarar gördüğü ifade edildi. Ertesi gün aynı tesisteki enerji santralinin de bir başka füze saldırısıyla hedef alındığı, bu saldırının üç çalışanın hayatını kaybetmesine neden olduğu ve Hayfa Rafinerisi'nin “en az” Eylül ayına kadar kapalı kalacağı bilgisi paylaşıldı.
Habere göre, Aşdod’daki Bazan Rafinerisi her ne kadar stok amaçlı üretim yapmış olsa da 4 Temmuz’da planlanan tam kapasite dönüş sağlanamadı. Şirketin 14 Temmuz’da yaptığı açıklamada, üretimin hâlâ normale dönmediği ve teknik aksaklıkların devam ettiği bildirildi.
Şirket, müşterilere olan yakıt tedarikini ve mali kayıpları azaltmak amacıyla yurt dışından yakıt ithalatına ve devlet kaynaklarından ya da Hayfa Rafinerisi’nden damıtık ürün teminine başvurduğunu ifade etti. Ancak 13 Temmuz’da bazı müşterilere, talep edilen dizel miktarını tam olarak “temin edemeyeceği” bildirildi.
Bazan'ın önceki tahminlerine göre, bakım süreci sonrası planlanan üretim yeniden başlarsa, yaşanacak operasyonel kâr kaybının (EBITDA) “13-18 milyon” dolar aralığında olacağı öngörülmüştü. Ancak son gelişmeler doğrultusunda, dizel rafinasyon tesisindeki onarımın hâlâ tamamlanamaması nedeniyle, bu kaybın “20-25 milyon” dolar seviyesine çıkabileceği belirtildi.
Haberde, bu tahminin onarımın önümüzdeki bir hafta içinde tamamlanması varsayımına dayandığı ifade edildi.
İsrailli Bazan Grubu, geçen hafta yaptığı açıklamada, İran’ın Hayfa Körfezi'ndeki rafineri ve bağlı şirketlerine düzenlediği füze saldırısının verdiği zararın “150 ila 200 milyon” dolar arasında tahmin edildiğini bildirmişti.