Netanyahu: Şam’ın güneyi silahsızlandırılmalı

img
Netanyahu: Şam’ın güneyi silahsızlandırılmalı YDH

İsrail, Suriye'nin güneyinde yeni bir güvenlik doktrini uygulamaya hazırlanıyor. Başbakan Netanyahu ve Savaş Bakanı Katz, Şam’ın güneyine uzanan tampon bölgede HTŞ gibi unsurların varlığına izin verilmeyeceğini duyurdu.




YDH- İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İsrail’in Suriye'deki çeşitli noktalarda askeri varlığını sürdüreceğini belirterek, “Güney Suriye’nin, yeni rejim güçlerinden (Heyet Tahrir eş-Şam -HTŞ) tamamen arındırılmasını talep ediyoruz. Dürzi toplumuna yönelik hiçbir tehdide de müsamaha göstermeyeceğiz” dedi.

Netanyahu, İsrail ordusunun, Cebel eş-Şeyh Vadisi’nde ve sınır hattındaki tampon bölgede süresiz olarak kalacağını kaydederek, "HTŞ'ye bağlı unsurların Şam’ın güneyine sızmasına izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Lübnan meselesine de değinen Netanyahu, “Lübnan ordusu ve hükümeti, anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirene kadar, ülkenin kuzey sınırında ve İsrail yerleşimlerinin karşısındaki toprakları kontrol altında tutacağız” dedi.

 

Cebel eş-Şeyh'te süresiz askerî varlık

İsrail Savaş Bakanı Israel Katz da Netanyahu’nun açıklamalarını teyit ederek, "Bugün tüm bölgede, özellikle de Suriye’de her türlü gelişmeye karşı teyakkuzdayız. 7 Ekim öncesine dönülmesine izin vermeyeceğiz. Netanyahu'nun da ifade ettiği gibi, Güney Suriye’de yeni bir gerçeklik var. İsrail ordusu, Şam’a kadar uzanan güvenlik kuşağında düşman güçlerin varlık göstermesine izin vermeyecek. Her türlü tehdide karşı harekete geçeceğiz" dedi.

Katz ayrıca, İsrail’in dost halklarla ilişkilerini güçlendirmeye kararlı olduğunu vurgulayarak, “İsrail vatandaşlarıyla birlikte savaşan Dürzi kardeşlerimizin, sınırın ötesindeki Dürzi akrabalarıyla bağlarını sürdürmelerine imkan vereceğiz” diye konuştu. 

İşgal bakanı, İsrail ordusunun Cebel eş-Şeyh'in zirvesinde ve tampon bölgede kalmaya devam edeceğini, bunun Golan’daki toplulukların ve yerleşimcilerin güvenliğini sağlamak için zorunlu olduğunu söyledi.

İsrail ordusu, 8 Aralık'ın hemen ardından Golan Tepeleri’ndeki tampon bölgeye giriş yapmıştı.

O dönem yapılan açıklamada, “Suriye’deki gelişmeler ışığında, durumu yeniden değerlendiren ordu, silahlı unsurların tampon bölgeye sızma ihtimaline karşı İsrail yerleşimlerinin güvenliğini sağlamak amacıyla bölgeye kuvvet konuşlandırmıştır” denilmişti.

 Ayrıca, HTŞ'ye, silahsızlandırılmış bölgeyi ifade eden Alfa Hattı’nı aşmamaları yönünde uyarı mesajları gönderilmişti.

Daha fazla okuyun: Suriye için ‘kanton modeli’ masada mı?

Daha fazla okuyun: Suriye'nin bölünmesi gerçekleşti mi?

Daha fazla okuyun: HTŞ ve İsrail, Süveyda sonrası tekrar masada