ABD'den Mısır'a dev hava kalkanı

img
ABD'den Mısır'a dev hava kalkanı YDH

ABD Dışişleri Bakanlığı, Mısır’a tahmini 4,67 milyar dolar değerinde Ulusal Gelişmiş Karadan Havaya Füze Sistemi (NASAMS) satışını onayladı.




YDH- ABD Dışişleri Bakanlığı, Mısır’a tahmini 4,67 milyar dolar değerinde Ulusal Gelişmiş Karadan Havaya Füze Sistemi (NASAMS) satışı için onay verdi.

Satışa ilişkin resmi bildirim, ABD Savunma Güvenlik İş Birliği Ajansı (DSCA) tarafından yayımlandı.

Anlaşma kapsamında, Mısır’a dört adet AN/MPQ-64F1 Sentinel radar sistemi, yüzlerce füze, onlarca güdüm ünitesi ve çok sayıda savunma dışı ekipmanın tedariki öngörülüyor.

DSCA açıklamasında, “Bu satış, Mısır’ın mevcut ve gelecekte karşılaşabileceği tehditlere karşı hava savunma yeteneklerini güçlendirecek” denildi.

Ayrıca satışın, “ABD’nin dış politika hedefleri ve ulusal güvenlik çıkarlarıyla uyumlu olduğu” vurgulanarak, Mısır’ın Orta Doğu’da “siyasi istikrar ve ekonomik ilerleme açısından önemli bir aktör” olduğuna dikkat çekildi.

 

Mısır anlaşması Offset’siz büyük savunma satışlarından biri oldu

Orta menzilli bir hava savunma sistemi olan NASAMS, ABD merkezli RTX ve Norveçli savunma şirketi Kongsberg tarafından ortak geliştirildi.

Sistem; sabit ve döner kanatlı hava araçlarının yanı sıra insansız hava araçları ve seyir füzelerine karşı etkili savunma sağlamak üzere tasarlandı.

Satışın ana yüklenicisi RTX olacak. DSCA'nın açıklamasına göre, söz konusu satışla ilgili şu aşamada herhangi bir offset (sanayi iş birliği) düzenlemesi planlanmıyor.

 

NASAMS satışı henüz kesinleşmedi: Karar Kongre'nin

Mısır, tarihsel olarak ABD’den yüksek miktarda Yabancı Askeri Finansman (FMF) alan ülkeler arasında yer alıyor.

İsrail ile birlikte, bu yılın başlarında ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun açıkladığı FMF askıya alma kararından muaf tutulan az sayıdaki ülkeden biri olduğu ifade ediliyor.

Öte yandan, Nisan ayında Çin’le ilk kez ortak askeri tatbikat düzenleyen Kahire’nin, Pekin ile artan askeri ve stratejik ilişkileri son dönemde bazı uzmanların dikkatini çekmiş durumda.

Bugünkü DSCA bildirimi, ABD Kongresi’ne yapılan resmi bir bilgilendirme niteliği taşıyor ve satış henüz kesinleşmiş değil. Süreç boyunca fiyat ve adetlerde değişiklik yaşanabiliyor.

Teknik olarak Kongre’nin, bildirimin ardından 30 gün içinde anlaşmayı engelleme hakkı bulunsa da, bu tür itirazlar oldukça nadir görülüyor.

Daha fazlasını okuyun: ABD, Mısır-İsrail barışını yeterince ciddiye almıyor mu?