Irak'ta Sünni partiler koalisyon güçlerinin çekilmesine karşı

img
Irak'ta Sünni partiler koalisyon güçlerinin çekilmesine karşı YDH

Irak’ta Sünni partilerin, özellikle Halbusi liderliğindeki Takaddum’un, uluslararası koalisyon güçlerinin çekilmesine karşı çıkarak çıkarlarını koruma ve Bağdat’a baskı arayışına yöneldiği belirtiliyor.




YDH- Irak'taki el-Enbar İttifakı liderlerinden Muhammed el-Duleymi, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Sünni partilerin, özellikle Muhammed el-Halbusi liderliğindeki Takaddum Partisi’nin, Enbar’ın batısındaki Ayn el-Esed üssünden uluslararası koalisyon güçlerinin çekilme takvimine karşı çıktığını duyurdu.

El-Duleymi, el-Malume Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Sünni siyasi partiler, özellikle Muhammed el-Halbusi’nin başkanlığını yaptığı Takaddum Partisi, Irak’taki üslerden uluslararası koalisyon güçlerinin çekilmesine karşı çıkıyor. Bu partiler, böyle bir adımın kendi çıkarlarına zarar vereceğine inanıyor” dedi.

El-Duleymi sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu partiler arasında, çekilme planını reddetmek karşılığında merkezi hükümete siyasi ve maddi kazanımlar elde etmesi için baskı yapmayı öngören gizli anlaşmalar bulunuyor.”

El-Duleymi ayrıca şu ifadeleri kullandı: 

“El-Halbusi, uzun süredir bazı parlamenterlerin taleplerine rağmen, ABD güçlerinin çekilmesi kararına oy vermekten kaçınıyor. Bunun nedeni, Bağdat ile yaşadığı siyasi anlaşmazlıklardır.”

El-Duleymi, “Bu partilerin çıkarları, uluslararası koalisyon güçlerinin Ayn el-Esed üssünde ve diğer vilayetlerde varlığını desteklemeyi gerektiriyor” dedi.

Ayrıca, “Şimdiye kadar hiçbir Sünni parti, uluslararası koalisyon güçlerinin Irak’tan çekilmesini talep eden açık bir tutum ortaya koymadı” diye ekledi.



Makaleler

Güncel