İsrail: Suriye'de ordu kurulmasına izin vermeyeceğiz

img
İsrail: Suriye'de ordu kurulmasına izin vermeyeceğiz YDH

İsrail, HTŞ rejimi ile yürütülen güvenlik görüşmeleri kapsamında Suriye'de yeni bir ordu kurulmasına kesinlikle izin vermeyeceğini bildirdi. Tel Aviv'in bunun yerine güçlü bir polis teşkilatı kurulmasını önerdiği, yeni güvenlik anlaşması teklifinin ise Mısır ile 1979'da imzalanan modeli temel aldığı belirtiliyor.




YDH - İsrail, Suriye'deki Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) rejimiyle yürütülen güvenlik anlaşması görüşmeleri çerçevesinde, Suriye’de yeni bir ordu kurulmasına kesinlikle izin vermeyeceğini duyurdu.

İsrail ordusundan emekli albay Moşe Elad, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, HTŞ'nin müzakereler esnasında İsrail’in yeni bir Suriye ordusunun kurulmasına nasıl yaklaştığını sorduğunu ifade etti.

"Ordu yerine güçlü polis teşkilatı"

İsrail’in bu soruya çok net bir yanıt verdiğini vurgulayan Elad, "Suriye’de bir ordu kurulmayacak. Bunun yerine güçlü bir polis teşkilatı oluşturulması söz konusu," diye konuştu.

Elad, Tel Aviv’in, gelecekte kendisine tehdit oluşturabilecek herhangi bir askeri gücün Suriye’de konuşlandırılmasına kesinlikle karşı olduğunu belirtti.

Elad ayrıca, Mısır ve Ürdün ile imzalanmış barış anlaşmaları bulunduğu için İsrail'in bu ülkelerle bir sorunu olmadığını hatırlattı.

Teklif, Mısır ile yapılan anlaşmayı temel alıyor

Öte yandan, Amerikan haber portalı Axios'un aktardığına göre, HTŞ ile İsrail arasında muhtemel bir güvenlik anlaşmasına yönelik ciddi ilerlemeler kaydedildi.

Haberde, Londra’da yapılan görüşmelerde İsrail tarafının sunduğu teklifin detaylarına yer verildi.

Söz konusu teklif, 1974’te iki ülke arasında imzalanan ve Esed yönetiminin çöküşü ile İsrail’in Suriye tarafındaki tampon bölgeyi işgal etmesi sonrası işlevini yitiren ateşkes anlaşmasının yerine geçecek yeni bir güvenlik düzenlemesini amaçlıyor.

İsrail’in yeni teklifinin, 1979’da Mısır ile imzalanan barış anlaşmasını temel aldığı belirtiliyor. Plana göre, Şam’ın güneybatısındaki bölge üç farklı güvenlik kuşağına ayrılacak ve her bölgede HTŞ'nin bulundurabileceği asker ve silah türü sınırlandırılacak.

Teklifte ayrıca, Suriye tarafındaki tampon bölgenin 2 kilometre genişletilmesi de yer alıyor.

İlgili Haberler