İsrail, Trump'ın Arap liderlerle görüşmesinin sonuçlarını peşinen reddetti

img
İsrail, Trump'ın Arap liderlerle görüşmesinin sonuçlarını peşinen reddetti YDH

Amerikan haber portalı Axios, Trump'ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısında Gazze’deki savaşı bitirme vizyonunu sunacağını yazdı. Habere göre İsrailli yetkililer, Amerikan planındaki bazı unsurların kabul edilemez olduğunu ifade etti.




YDH - İsrail'in Kanal 12 televizyonunun konuya aşina bir kaynağa dayandırdığı habere göre, Katar'daki Hamas liderliği ABD Başkanı Donald Trump'a bir mesaj gönderdi.

Mesajda, "hareketin, İsrailli esirlerin yarısının serbest bırakılması karşılığında iki aylık bir ateşkese hazır olduğu ve müzakereler süresince sükunetin devam edeceğini taahhüt ettiği" belirtildi.

Fox News kanalı, söz konusu mesajın Katar tarafına iletildiğini ve bu hafta içinde Trump'a teslim edilmesinin beklendiğini aktardı.

Öte yandan Amerikan haber portalı Axios, ABD'li ve Arap yetkililere dayandırdığı haberinde, Trump'ın bugün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu marjında Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Ürdün, Türkiye ve Endonezya liderleriyle yapacağı toplantıda Gazze'deki savaşı sona erdirmeye yönelik kendi vizyonunu sunacağını bildirdi.

Haberde, planın tüm esirlerin serbest bırakılmasını, savaşın durdurulmasını, İsrail ordusunun çekilmesini ve Gazze Şeridi'nin geleceğinin belirlenmesini içerdiği kaydedildi.

Planın, "ABD yönetiminin Arap ülkelerini finansmana dahil etme ve muhtemelen bölgeye asker gönderme arzusunu" yansıttığı ifade edildi.

İsrail planın bazı unsurlarına karşı çıkıyor

Axios haber portalına konuşan İsrailli yetkililer, "Amerikan planının, Filistin Yönetimi'ne Gazze'nin idaresinde rol verilmesi gibi, işgal hükümeti tarafından kabul edilemez unsurlar içerebileceğini" söyledi.

Toplantıya katılacak bir Arap yetkili ise "Anladığımız kadarıyla Trump, savaşı bitirmek için Amerikan planına onay vermemizi ve ardından bu planı ileriye taşımamızı istiyor," diye konuştu.

Axios muhabiri Barak Ravid, İsrailli yetkililerin kendisine, Netanyahu'nun "planın bir kısmından haberdar olduğunu ancak bunun kendi planı olmadığını" ve Filistin Yönetimi'nin Gazze'nin idaresine katılması gibi İsrail'in razı olmayacağı maddeler içerdiğini söylediğini belirtti.

Üst düzey bir İsrailli yetkili, "İstemeyerek de olsa kabul etmek zorunda kalacağımız bazı hususlar var," açıklamasında bulundu.

"Savaşın hedeflerine bağlılığımızı sürdürüyoruz"

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yisrael Katz, Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir ve üst düzey komutanlarla bir araya gelerek "çeşitli cephelerdeki zorlukları" ele aldı.

Toplantıda, "bayram dönemi için hem taarruz hem de savunma görevlerine hazırlık amacıyla" cephelere ek birlik takviyesi yapılması kararlaştırıldı.

Netanyahu, toplantıda "savaşın hedeflerine bağlılıklarını" vurgulayarak, "Düşmanlarımıza karşı zafer kazanmak için bir savaş veriyoruz ve İran eksenini yok etmeliyiz. Bu, ulaşılabilir bir hedef," diye konuştu.

Netanyahu, yeni İbrani yılının "İsrail'in güvenliği için tarihi bir yıl" olacağını da sözlerine ekledi.