Trump’tan Rusya’ya Patriot ve Tomahawk mesajı

img
Trump’tan Rusya’ya Patriot ve Tomahawk mesajı YDH

ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna’ya Patriot hava savunma sistemleri ve uzun menzilli Tomahawk füzeleri gönderme olasılığını gündeme getirerek, “Eğer savaş bitmeyecekse, bu silahları gönderebilirim.” dedi.




YDH- Axios’un haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın cuma günü Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Beyaz Saray’da bir araya gelmesi bekleniyor. Konuya aşina iki kaynak, görüşmenin hazırlıklarının sürdüğünü bildirdi.

Habere göre, görüşmede, Ukrayna’ya hangi silahların sağlanması gerektiği, özellikle de ABD’nin savaşın sürdüğü ülkeye uzun menzilli Tomahawk füzelerini verip vermemesi konusunun ele alınacağı belirtildi.

Bir kaynak Axios’a, “Bazı meseleler telefonda konuşulamaz.” ifadesini kullandı. Beyaz Saray’dan bir yetkili ise söz konusu görüşmenin yapılacağını doğruladı.

Trump, pazar günü gazetecilere yaptığı açıklamada, hafta sonu Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde ABD’nin Ukrayna’ya Tomahawk füzeleri ve ek Patriot hava savunma sistemleri verme olasılığını ele aldıklarını belirtti.

Zelenskiy, ek ateş gücünün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i müzakere masasına oturmaya zorlayacağını savundu.

Trump ise “Tomahawklar konusunda Rusya ile konuşmam gerekebilir,” dedi. “Bu füzelerin kendi yönlerine gitmesini isterler mi? Sanmıyorum. Bunu Başkan Zelenskiy’e de söyledim çünkü Tomahawklar yeni bir saldırı aşamasını temsil ediyor.” ifadelerini kullandı.

Trump, “Şunu diyebilirim: ‘Eğer bu savaş çözüme ulaşmayacaksa, onlara Tomahawk gönderebilirim.’ Rusya’nın buna ihtiyacı yok. Bu konunun gündeme getirilmesinin yerinde olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Uzun menzilli Tomahawk füzelerinin Ukrayna’ya verilmesi, Kiev’e Rusya topraklarının derinliklerinde, hatta Moskova dahil olmak üzere hedefleri vurma kabiliyeti kazandıracağı kaydedildi.

Kremlin, pazar günü yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın bu füzeleri elde etme olasılığından endişe duyduğunu bildirdi. Bazı Tomahawk versiyonlarının nükleer savaş başlığı taşıyabildiği belirtildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin daha önce yaptığı açıklamada, Tomahawk füzelerinin kullanımının ABD askeri personelinin doğrudan katılımını gerektireceğini ve bu tür bir tırmanmanın ABD-Rusya ilişkilerine ciddi zarar vereceğini ifade etmişti.

Axios’un haberine göre, Zelenskiy’nin perşembe günü ABD’ye gelmesi planlanıyor. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Genelkurmay Başkanı Andriy Yermak’ın ise pazartesi gecesi Washington’a vararak ziyarete hazırlık yapacağı bildirildi.