Pakistan-Afganistan ateşkes görüşmeleri nasıl sonuçlandı?

img
Pakistan-Afganistan ateşkes görüşmeleri nasıl sonuçlandı? YDH

Pakistan, Afganistan ile kalıcı ateşkes sağlamak amacıyla yürütülen dört günlük İstanbul müzakerelerinin sonuçsuz kaldığını açıkladı. Görüşmelerde Afgan heyetinin temel konularda garanti vermemesi ve pozisyon değiştirmesi nedeniyle anlaşma sağlanamadı.




YDH- Pakistan, Afganistan ile kalıcı ateşkes sağlamak amacıyla yürütülen müzakerelerin “pratik bir çözüme ulaşamadığını” duyurdu ve vatandaşlarını korumak için gerekli tüm adımları atmaktan çekinmeyeceğini bildirdi.

Katar ve Türkiye’nin arabuluculuğunda İstanbul’da dört gün süren görüşmelerin tamamlanmasının ardından Pakistan Enformasyon Bakanı Attaullah Tarar, X platformunda yaptığı açıklamada, Afgan heyetinin “hiçbir garanti vermediğini, temel konulardan uzaklaştığını ve sürekli suçlamalar, kaçamak cevaplar ile hilelere başvurduğunu” belirtti.

Tarar, “Diyalogda pratik bir çözüme ulaşılamadı” ifadelerini kullandı. Kabil yönetiminden ise bu açıklamaya dair herhangi bir yanıt gelmedi.

Tarar, Pakistan’ın terör tehdidine karşı kararlılığını vurgulayarak, “Halkımızı korumak için tüm önlemleri almaya devam edeceğiz. Teröristleri, sığınaklarını, işbirlikçilerini ve destekçilerini ortadan kaldıracağız” dedi.

AFP’ye konuşan bir Pakistanlı güvenlik yetkilisi, “Görüşmeler Pazartesi günü, yani üçüncü gün, 18 saatten fazla sürdü ve Salı günü yeniden başladı” bilgisini paylaştı.

Yetkili, Taliban heyetinin “başlangıçta Pakistan Talibanı’na karşı somut önlemler alınması konusunda anlaştığını, ancak Kabil’den gelen mantıksız talimatlar üzerine pozisyonunu defalarca değiştirdiğini” ifade etti. Bu tutumun müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasına yol açtığı belirtildi.

İki ülke arasındaki sınır çatışmalarında, aralarında sivillerin de bulunduğu çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.

Bu olayların ardından Kabil ve İslamabad, Katar’ın arabuluculuğunda 10 gün önce geçici bir ateşkes anlaşmasına varmış, Türkiye’de ise kalıcı ateşkes için yeni bir müzakere süreci başlatılmıştı.

Çatışmalar, iki hafta önce Taliban yönetiminin, Kabil’deki patlamalardan Pakistan’ı sorumlu tutarak sınıra saldırı başlatması ve sınır kapılarını kapatmasıyla yeniden alevlenmişti.

Pakistan Savunma Bakanı Havace Asif, hafta sonu yaptığı açıklamada, müzakerelerin başarısız olması halinde iki ülke arasında “açık bir savaş” çıkabileceği uyarısında bulunmuştu.

İlgili Haberler