New York Belediye Başkanlığı seçimlerinde erken oy kullanımı 735 bini aşarak rekor kırdı. Kamuoyu yoklamaları, sol liberal aday Zohran Mamdani'nin en yakın rakibi Andrew Cuomo'nun 7 ila 26 puan önünde olduğunu gösteriyor.
YDH - ABD'de New York Belediye Başkanlığı seçimlerinde erken oy kullanımı, önceki seçimlerin dört katına çıkarak tarihi bir seviyeye ulaştı.
Oy kullananların sayısı 735 bini aşarken, sadece pazar günü 151 bin kişi sandığa gitti.
Seçimlere özellikle 35 yaş altı gençlerin yoğun katılım gösterdiği gözlemlendi.
Seçim merkezlerinin kapılarının kapanmasının ardından oy verme işlemi salı sabahı yerel saatle yeniden başlayacak.
Anketler Mamdani'nin liderliğini gösteriyor
Kamuoyu yoklamaları, sol liberal aday Zohran Mamdani'nin yarışı önde götürdüğünü ortaya koyuyor. Çeşitli araştırma merkezleri ve üniversiteler tarafından yapılan anketlere göre
Mamdani, başlıca rakibi Andrew Cuomo'nun 7 ila 26 puan arasında değişen farklarla önünde bulunuyor.
İki aday arasındaki farkı daraltan son anket ise Atlas Intel merkezi tarafından yapıldı. Bu ankete göre Mamdani yüzde 41 oy oranına ulaşırken, Cuomo yüzde 34'te kaldı.
Cuomo'ya milyonlarca dolarlık destek
Yarışın üçüncü adayı Curtis Sliwa ise seçimden çekilmeyeceğini açıkladı.
Öte yandan Andrew Cuomo, eski Başkan Donald Trump ve kentin önde gelen zenginlerinden yaklaşık 20 milyon dolarlık destek aldı.
Cuomo'nun destekçileri arasında yer alan eski belediye başkanı Michael Bloomberg ise kampanyaya tek başına 8,3 milyon dolar bağışladı.
Zohran Mamdani’nin Demokrat Parti içindeki yükselişi, partinin gelecekteki siyasi yönelimine ilişkin tartışmaları da başlattı.
Mamdani, parti içindeki merkezci ve kurumsal figürlere kıyasla daha kapsamlı bir politika programı sunuyor.
Mamdani'nin programında yüksek gelir vergilerinin ve şirket vergilerinin artırılması, şehirde kira artışlarının dondurulması, konut adaletine öncelik verilmesi, ücretsiz çocuk bakımı ve toplu taşıma gibi kamu hizmetlerinin güçlendirilmesi gibi vaatler yer alıyor.