AB, Trump nedeniyle büyüme tahminini düşürmeye hazırlanıyor

img
AB, Trump nedeniyle büyüme tahminini düşürmeye hazırlanıyor YDH

Avrupa Birliği'nin, Donald Trump'ın başkanlığa dönmesinin ardından uyguladığı politikalar nedeniyle 2026 yılı ekonomik büyüme tahminini düşürmesi bekleniyor. Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun ardından Brüksel'in de benzer bir adım atacağı öngörülüyor.




YDH - Bloomberg haber kuruluşunun aktardığına göre, Avrupa Birliği yetkilileri, ABD Başkanı Donald Trump'ın yeniden iktidara gelmesinin yansımaları sebebiyle 2026 yılına ilişkin ekonomik büyüme tahminini düşürebilir.

17 Kasım'da yayımlanacak olan tahminde, ABD'nin getirdiği yüksek gümrük vergileri ve ticari tehditlerin birleşik etkileri ele alınacak.

Bloomberg, raporda ayrıca Almanya ekonomisindeki süregelen zayıflık ile Fransa'daki siyasi çalkantılara da dikkat çekileceğini belirtti.

Daha önce mayıs ayında, Trump'ın Beyaz Saray'a dönmesi ve gümrük vergilerini uygulamaya koymasının ardından yayımlanan tahminler zaten karamsardı.

Ticaret anlaşması müzakerelerinin askıya alınmasıyla durum daha da kötüleşti. Ancak temmuz ayında bir anlaşmaya varılarak çoğu AB ülkesi için gümrük vergileri yüzde 15 seviyesinde sabitlendi.

Ekonomik veriler zayıf büyümeye işaret ediyor

Eurostat verilerine göre, Avro Bölgesi ekonomisi 2025'in üçüncü çeyreğinde ortalama yüzde 0,2 büyüdü. Ancak Bloomberg, bu rakamın üye ülkelerdeki gerçek durumu tam olarak yansıtmadığını vurguluyor.

Nitekim aynı verilere göre, ABD'nin adımlarından etkilenen İrlanda, Finlandiya ve Litvanya ekonomileri binde 1 oranında küçüldü. Almanya ve İtalya'da ise büyüme sıfır olarak kaydedildi.

Estonya, Belçika, Hollanda, Avusturya ve Slovakya'da yüzde 0,1 ile yüzde 0,4 arasında sınırlı bir büyüme görüldü.

İspanya, Portekiz, Fransa ve Slovenya'da ise yüzde 0,5 ve üzerinde büyüme rakamları kaydedildi.

Söz konusu veriler, ABD'nin eylemlerinin tetiklediği 2025 krizinin sonuçlarının beklenenden daha az ciddi olduğunu gösterse de GSYİH büyümesi, Avrupa Komisyonu'nun yüzde 0,9'luk tahmininin altında kaldı.

2026 beklentileri de düşürüldü

Avrupa Komisyonu, Mayıs 2025'te 2026 yılı için yüzde 1,4'lük bir büyüme öngörmüştü ancak mevcut koşullarda bu hedefin yakalanması pek olası görünmüyor.

Nitekim Avrupa Merkez Bankası (AMB), eylül ayında kendi tahminini güncelleyerek yüzde 1'e çekti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler de beklentilerini benzer şekilde yüzde 1'e düşürdü.

AMB yetkilileri, mevcut çeyreğe ilişkin sorunları değerlendirirken, "Hâlâ yüksek olan belirsizlik, yürürlükteki yüksek gümrük vergileri, daha güçlü bir avro ve artan küresel rekabetin büyümeyi sınırlaması bekleniyor" açıklamasını yaptı.

Avro Bölgesi'nin GSYİH dinamikleri son birkaç yıldır olumsuz bir seyir izlese de bölge şimdiye kadar resesyona girmekten kaçınmayı başarmıştı.



Makaleler

Güncel